Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada martie – mai 2016

economia

Tendinţele în evoluţia activităţii economice în perioada martie – mai 2016, conform experților INS sunt: creștere a activității în toate sectoarele economice, creștere moderată a numărului de salariaţi în construcții, comerțul cu amănuntul și servicii, creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +15%). Creșteri accentuate sunt așteptate în activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +47%) și în activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +41%). În industria metalurgică se prognozează scădere a activității (sold conjunctural -18%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna martie 2016, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +27%) şi a stocului  de contracte şi comenzi (sold conjunctural +21%).

Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +3%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +39%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +30%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +26%).

Servicii

Conform estimărilor din luna martie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +0%).

0042_28032016_tendinta

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

10 + eleven =