Plahotniuc a spus DA

Plahotniuc

Probabil că, cea mai potrivită zicală legată de politica modernă a Republicii Moldova  este că, ,,o decizie pozitivă tăgăduiește numaidecât un scop ascuns”, ori nu e de intuit altă modalitate de interpretare a celei mai recente decizii a Curții Constituționale.

Spectaculoasă, halucinantă și oportunistă mi s-a părut ultima hotărâre a Curții Constituționale prin care viitorul președinte poate fi ales  prin vot direct de către popor și nu de o majoritate parlamentară, așa cum se întâmplă de vreo 16 ani încoace. Năstase&Co, imediat după anunțarea deciziei curții, s-au grăbit să-și atribuie lor meritele acestei decizii, dar, imediat a doua zi, după ce mai mulți analiști de opinie publică și-au expus părerile pe marginea acestui subiect, i-am văzut cam posomorâți și sceptici, cu expresii de genul că ,,Plahotniuc a aruncat un os societății”.

Poate pe undeva, cei din platforma DA au dreptate; Datorită protestelor cu intensitate pe care le-au organizat în ultimul an au determinat cu adevărat actuala oligarhie de la conducere să-și revizuiască foarte serios deciziile pe care le vor lua deoarece la mijloc stă poporul răsculat într-o singură direcție (Plahotniuc) şi care bate pe la ușile Parlamentului, Guvernului și Global Business Center(centru comercial deținut de Plahotniuc), și nu pare că dă semne să se retragă. De altfel aici stă cheia ultimei hotărâri a Curții Constituționale! Cei din platforma DA au reușit să adune în jur de 500.000 de mii de semnături necesare pentru declanşarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei în sensul alegerii preşedintelui direct de către popor, iar decizia Curții Constituționale din penultima săptămână de colecționare a semnăturilor, nu ne convinge că s-a adoptat această hotărâre tocmai pentru a se evita blocajele în parlament în contextual alegerii viitorului președinte de stat, ci, ne demonstrează mai mult că Plahotniuc a evitat un nou război cu cei de la DA.

Acum, Vlad Plahotniuc nu mai pare un tip complexat și a înțeles foarte clar că, trebuie să joace inteligent în războiul cu societatea dacă vrea să-și asigure stabilitatea de mai departe, iar prin decizia Curții Constituționale, Plahotniuc a dat o triplă lovitură: 1) În primul rând a lipsit partidul ,,Demnitate și adevăr”, de principalul lui merit, acela de a obține la CC votarea președintelui de către popor și, implicit a deveni un partid erou în fața societății. 2) Dintr-odată Plahotniuc a pus membrii opoziției să se lupte între ei, că doar toți – Maia Sandu, Igor Dodon, Andrei Năstase sau Renato Usatîi – vor să candideze pentru postul de președinte. 3) Plahotniuc a vândut  iluziile deșarte în societate care par să transmită următoarele: ,,Sistemul le-a mai îndeplinit protestatarilor încă o revendicare, după demisia procurorului general Corneliu Gurin, ceea ce poate fi vândut şi în plan extern ca dovadă că statul nu este capturat, ba din contră se democratizează prin alegeri directe. Puterea într-adevăr trebuie să fie în mâna cetăţenilor. Probabil este o decizie bună pentru a putea evita pe viitor tot felul de speculaţii, despre captivitate sau capturare. Acum cetăţenii vor avea şansa şi dreptul de a alege preşedintele”.

În plan intern însă, Sistemul Plahotniuc îşi pregăteşte candidatul convenabil care să câştige democratic preşedinţia şi să împiedice o stare de blocaj, noi proteste şi mai ales orice şansă de declanşare a alegerilor anticipate.

Personal cred că, Vladimir Plahotniuc are un plan bine pregătit cu mult timp înainte iar candidatul său pentru prezidențiale, după părerea mea, va fi Igor Dodon. Omul ruşilor s-ar putea dovedi foarte bine în următoarea perioadă a fi şi omul Oligarhului, și, aceasta nu pentru că Igor Dodon ar avea cele mai multe șanse la prezidențiale potrivit ultimului sondaj realizat de CBS-Axa, dar este cunoscută relația de prietenie dintre cei doi, iar ca dovadă ne stau și imaginile din Parlament când Dodon l-a salutat cu mult respect pe Plahotniuc. Așa că, nu cred că dacă va ajunge președinte Igor Dodon va lupta împotriva prietenului său.

M.V.

*Opiniile exprimate în acest articol sunt responsabilitatea autorului şi nu reprezintă neapărat poziţia oficială a site-ului Transilvania Regional Business.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one + two =