„Plahotniuc dă Moldova pe mâna Rusiei”

propagandei

După ce s-au vehiculat în presa de la Chișinău fel de fel de nume ai potențialilor candidați la funcția de președinte, a mai apărut unul. Vlad Filat, liderul PLDM, care se află în arest preventiv, pentru presupuse fapte de corupție. Ziarul „Moldova Suverană” scria miercuri, 09.03.2016, cum că după hotărârea Curţii Constituţionale a R. Moldova privind alegerea preşedintelui de către popor, nu de către deputaţi, Filat are cale liberă să-şi înainteze candidatura la Preşedinţia ţării – are dreptul la această nouă imunitate, la o nouă şansă – aceea de a deveni şef al statului, dar se mai precizează și faptul că lui Filat nu i-a fost încă dovedită vinovăţia și că „a fost încarcerat pentru nişte învinuiri aduse de ex-procurorul general Corneliu Gurin care, mai apoi, s-au dovedit a fi false, iar el este judecat pentru cu totul altceva”.

Expertul moldovean în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, susține că Filat ar putea să se înscrie în cursa electorală prezidențială pentru că la acest fotoliu nu pot pretinde doar persoanele care sunt condamnate la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă. Iar în privința lui Filat nu se va vedea o hotărâre definitivă în timpul apropiat, mai este de părere Osmochescu. Nici pe stânga politică situația nu este clară. Ba mai mult, Renato Usatîi îl acuză pe Igor Dodon că la data de 4 martie, ziua în care Curtea Constituțională a restabilit dreptul cetățenilor de a-și alege președintele, s-ar fi întâlnit cu Vladimir Plahotniuc în Cipru. „Igor Dodon a zburat în Cipru prin Varna. În aceeași noapte, Plahotniuc a zburat prin tranzit în Cipru. Dacă reușesc să adun dovezi că cei doi au stat în unul și același loc, atunci pe Dodon nu-l va ajuta nici alegerea președintelui direct de către popor”, a menționat Usatîi. Dodon a negat totul, motivând că el a plecat la odihnă împreună cu familia lui.

Europarlamentarul român Monica Macovei, este de părere că decizia Curții Constituționale a R. Moldova din 4 martie 2016, a fost adoptată la indicația oligarhului Plahotniuc și ar putea plasa R. Moldova pe orbita Moscovei. Scopul acestui pas este de a detensiona nemulțumirile populației și de a distrage atenția Occidentului de la criza economică și lipsa de reforme, în condițiile în care ar urma o campanie electorală prezidențială. Potrivit eurodeputatului, totul este o păcăleală, care ar putea face ca Moldova să fie controlată total de Rusia. „Este un târg politic între Vlad Plahotniuc și Igor Dodon. Este un aranjament politic între cei doi: haide să avem un guvern cât de cât pro-european, cum este acum guvernul Filip, și un președinte pro-rus (pentru că Dodon este pro-Moscova). Ideea fiind să mai păcălească Occidentul și populația. Prin acest scenariu Moldova practic e dată pe mâna rușilor. Dodon are afacerile sale cu Rusia, iar Plahotniuc este și el foarte apropiat de ruși”, a mai spus Macovei. Ce ține de alegerile prezidențiale, Comisia Electorală Centrală este pregătită din punct de vedere logistic și financiar. „Aşteptam să avem în acest an un referendum, aşa că am programat resurse bugetare suplimentare necesare desfăşurării unui exerciţiu electoral”, a precizat Andrei Volentir, secretarul CEC. Pregătiți sunt, și optimiști. Până la alegeri…numai azi nu-i mâine.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

20 − 4 =