Optimizarea hărții judecătorești

legi

Deputații socialiști și cei comuniști și-au unit din nou forțele pentru a-l trage la răspundere penală pe guvernatorul în funcție a Băncii Naționale din R. Moldova (BNM), Dorin Drăguțanu. Aceștia au cerut azi ca Parlamentul să nu accepte demisia lui Drăguțanu, ci să-l demită din funcție pentru încălcări drastice comise în perioada când era guvernator.

În cadrul ședinței plenare a Parlamentului, cu inițiativa a venit liderul Partidului Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, care consideră că dacă i s-ar accepta cererea de demisie, Drăguțanu ar scăpa de răspunderea penală în cazul furtului miliardului din sectorul bancar. Propunerea sa a fost susținută și de președintele comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin, care a afirmat că cei ce nu vor vota propunerea lui Dodon se fac complici la furtul banilor din trei bănci comerciale.

În replică, liderul liberalilor Mihai Ghimpu i-a învinuit pe Voronin și Dodon că ei sunt responsabili și au beneficiat de pe urma multiplelor infracțiuni, comise în perioada de guvernare a comuniștilor. A urmat un schimb de replici tăioase între Voronin şi Ghimpu.

Propunerea opoziției de stânga nu a fost supusă votului. Dar, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputații urmează să ia act de demisia lui Dorin Drăguțanu și adjunctul său Marin Moloșag  și să dezbată candidatura lui Sergiu Cioclea la funcția de noul guvernator al BNM.

Numărul de judecătorii se va înjumătăți, nu și numărul de judecători

Tot la ședința Parlamentului a provocat discuții un proiect de lege care prevede optimizarea hărții judecătorești. Documentul prin care se propune lichidarea, prin absorbție, a 27 de judecătorii din R. Moldova, a fost criticat dur de deputații din opoziție. Iritat de acest proiect a fost Voronin care a și vociferat, în timp ce ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a dat asigurări că prin optimizarea numărului de judecătorii, nu va fi redus numărul de judecători. De partea cealaltă, Mihai Ghimpu și Marian Lupu au susținut ideea de a fi votat documentul în primă lectură, întrucât, după numărul mare de obiecții față de proiect, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus ca documentul să fie retras pentru a fi discutat în comisiile parlamentare. De precizat este că proiectul de lege prevede menținerea a 14 judecătorii, cu mărirea numărului de judecători până la cel puțin nouă magistrați în fiecare instanță. Astfel, vor fi păstrate judecătoriile Bălți, Anenii Noi, Cimișlia, Edineț, Cantemir, Strășeni, Căușeni, Comrat, Criuleni, Drochia, Soroca, Hâncești, Ungheni, Orhei. În altă ordine de idei, până în 2027, va fi creată, prin contopirea judecătoriilor de sector, Judecătoria Chișinău. În schimb, vor dispărea, începând de anul viitor, Judecătoria Militară și Judecătoria Comercială de Circumscripție. Proiectul de lege mai prevede specializarea judecătorilor în cadrul instanțelor. Reorganizarea sistemului judecătoresc va demara începând cu 1 ianuarie 2017. Pentru optimizarea hărții judecătorești vor fi necesari 1,2 miliarde MDL. Ținând cont de faptul că optimizarea va aduce economii anuale de 46 de milioane de MDL, recuperarea investiției va fi capabilă abia peste 30 de ani. Într-un final, proiectul a fost adoptat în prima lectură cu 53 de voturi.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

sixteen − twelve =