„Noi ne aflăm într-un plin război hibrid”

razboi hibrid

„Noi ne aflăm într-un plin război hibrid, pe care Rusia îl duce în Republica Moldova. ” Parlamentul va decide astăzi, 11 martie 2016, în privința moțiunii simple depuse de membrii fracțiunilor PCRM și PSRM asupra activității Ministrului Apărării, Anatol Șalaru. Aceștia își explică inițiativa prin agravarea permanentă a situaţiei în domeniul apărării, de modul neprofesionist, în opinia lor, de conducere a forţelor armate de către ministrul Şalaru, dar și de declarațiile acestuia în susținerea aderării R. Moldova la NATO.

Dumnealui manifestă o atitudine iresponsabilă față de securitatea statului și față de apărarea națională, iar retorica dumnealui este îndreptată exclusiv pentru aderarea R. Moldova la NATO și unirea cu România. Această poziție este promovată nu doar în republică, dar și în cadrul vizitelor oficiale în străinătate”, se arată în motivația moțiunii depuse. Comuniștii și socialiștii pro-ruși din Legislativ au reacționat după ce 17 generali și militari americani au vizitat Republica Moldova, iar ministrul Șalaru a reiterat necesitatea înlocuirii pacificatorilor ruși din regiunea transnistreană cu o misiune ONU. Mai mult, el a pledat pentru apropierea de NATO și a acuzat Rusia că a somat Moldova să-și proclame neutralitatea. Nu a trebuit mult timp ca Moscova să reacționeze, astfel, reprezentatul Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a spus că „pacificatorii ruși au un rol-cheie în desfășurarea operațiunii de pacificare din regiunea transnistreană” și a mai adăugat că propunerea lui Anatol Șalaru ca în locul pacificatorilor ruși să fie aduși cei ai ONU „este una periculoasă și în contrast cu tendința noului Cabinet de Miniștri de la Chișinău de a lucra în domeniul unor relații prietenoase cu Rusia”.

Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a declarat că își dorește relații prietenoase între Moldova și Rusia, dar a mai adăugat că  armata rusă se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, iar o misiune sub mandat ONU ar ajuta mai mult la păstrarea păcii și la reglementarea conflictului transnistrean decât pacificatorii ruși, care omoară civili, mai ales că Acordul de încetare a focului a fost semnat cu Rusia, iar o parte implicată în conflict nu poate fi și forță pacificatoare. Anatol Șalaru a mai spus că „Noi ne aflăm într-un plin război hibrid, pe care Rusia îl duce în Republica Moldova. O asemenea confruntare poate fi mai eficientă decât un război clasic. Să luăm exemplul Ucrainei. Dacă rușii s-ar fi implicat acolo într-un război clasic, situația ar fi fost alta. Rusia ar fi fost izolată și s-ar fi trezit cu sancțiuni extrem de dure, în timp ce Ucraina ar fi primit ajutor militar din partea multor țări. De aceea Moscova a implicat „omuleții verzi”, structuri paramilitare și a făcut un referendum în Crimeea. La noi, războiul hibrid are ca scop destabilizarea politică, finanțarea unor partide obediente Kremlinului, plus războiul economic și financiar. (…) Noi trebuie să modernizăm armata și să devenim interoperabili cu trupele NATO. Moldova este beneficiară a Inițiativei „Defense Capability Building”, în care NATO ne-a inclus alături de Georgia și Iordania.”

Federația veteranilor și rezerviștilor structurilor de forță din Moldova a cerut conducerii țării să-l demită pe ministrul apărării motivând că Ministerul Apărării și Armata Națională ar trebui să fie apărată de un așa ministru. Cu moțiuni sau fără,cu idei preconcepute sau nu, puterea de la Chișinău ar trebui să și gândească, într-un final, că în lipsa securității se poate întâmpla orice, iar ceea ce ține de moțiunea de cenzură, fracțiunea socialiștilor și cea a comuniștilor numără împreună 31 de deputați, astfel șansele ca moțiunea să fie adoptată sunt foarte mici.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eighteen − 17 =