Năstase și Sandu vor candidat pro-european comun la alegerile prezidențiale

nastase

Partidele nou-nouțe „pro-europene” din Republica Moldova au ajuns la concluzia că toate forțele politice pro-europene și democratice, de dreapta, ar trebui să aibă un singur candidat pentru funcția de președinte al țării. De această părere este atât Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, cât și Maia Sandu, inițiatoarea proiectului politic Partidul Acțiune și Solidaritate. La 20 martie, Consiliul Politic Național al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, cu votul unanim, l-a înaintat pe Năstase la funcția de candidat al formațiunii pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și l-a mandatat pe acesta să negocieze cu partidele de dreapta posibilitatea desemnării unui candidat unic la prezidențiale. „Este extrem de important ca forțele politice sănătoase, care reprezintă opoziția adevărată, democratice și reformatoare, să identifice un candidat unic în această cursă prezidențială, iar acel candidat să fie cel mai bun, integru, profesionist, demn și curajos, ca odată ajuns președinte să poată să scoată statul din captivitate și să salveze democrația în Republica Moldova”, susține Andrei Năstase. Năstase a mai adăugat că se află în discuții cu politicienii care „nu se află în captivitatea lui Plahotniuc” și că acestea vor continua și în perioada următoare. El a menționat în acest sens o parte din PLDM, dar și pe liderul inițiativei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Aceasta nu a comentat decizia de duminică al CNP „DA”,însă, anterior, ea a subliniat faptul că dacă se va ajunge la alegerea președintelui țării prin vot direct, va candida la funcția supremă în stat, tocmai pentru ca de la Președinșie să înceapă distrugerea sistemului oligarhic instaurat la putere.

Ce ține de fostul premier, Iurie Leancă, lider PPEM, care mizează pe o participare separată la scrutinul prezidențial, Năstase a spus că acesta „trebuie mai întâi scos din captivitate”, iar Leancă susținecă PPEM-ul său este o alternativă reală atât a celor de la putere, cât și a celor care au scandat, dar fără nici un rezultat. Ion Sturza a menționat că printr-o eventuală participare la alegerile prezidențiale, Iurie Leancă ar rupe voturi de pe dreapta. Potrivit lui Sturza, „Leancă este primul iepuraș”, lăsând să se înțeleagă că mai aproape de alegeri vor apărea și alți candidați trimiși să disperseze electoratul pro-european. Partidul Liberal-Democrat din Moldova analizează două opțiuni de poziționare în campania electorală, una din acestea fiind susținerea unor foști colegi de partid.

Până una, alta, Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că va organiza noi proteste în perioada următoare dacă imediat după expirarea mandatului președintelui Timofti nu va fi anunțată data alegerilor prezidențiale. „Orice tergiversare sau obstrucționare a acestor mijloace democratice de exercitare a suveranității poporului, constituie încălcarea flagranta a Legii Supreme, ceea ce va determina Platforma Demnitate și Adevăr la acțiuni de apărare a Constituției Republicii Moldova, prin amplificarea presiunii pașnice asupra guvernării, îndemnând, în acest sens, întreaga societate civilă, opoziția protestatară să facă abstracție de culorile politice, afilierea ideologică și de altă natură, să se consolideze și să protesteze masiv, prin acțiuni comune și conjugate, împotriva dictaturii oligarhice care a capturat statul, în conformitate cu Preambulul Declarației Universale a Drepturilor Omului”, a declarat Năstase.

De reținut este, de fapt, că autoritățile au menționat anterior că preconizează să desfășoare scrutinul electoral prezidențial în toamna acestui an.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

ten − 9 =