Cine va ajunge în fruntea Parlamentului R. Moldova?

parlament

Curtea Constituțională nu are dreptul să înlocuiască Parlamentul R. Moldova sau să restabilească articole din Legea Supremă revocate de un deceniu și jumătate. Mai mult, CC a anulat integral reforma constituțională, iar textul constituțional de până în anul 2000 care prevedea alegerea președintelui de întregul popor a fost refăcut parțial. Nu este stipulat nici punctul 2 al articolului 78 care prevedea că pentru funcția de președinte pot candida cetățenii care au împlinit 35 de ani. Astfel, dacă luăm în calcul rezultatele sondajelor de opinie din ultima perioadă, observăm că prin devierea de la norma constituțională valabilă până în 2000, Curtea Constituţională a închis drumul către scaunul de președinte candidaților care erau în fruntea clasamentului în sondaje.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi care, în noiembrie 2016, va face abia 38 de ani. Blocată este posibilitatea de a deveni președinte și a Maiei Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate) susținută de moldoveni și percepută ca cea mai credibilă alternativă pro-europeană în perspectiva unui nou scrutin, întrucât aceasta nu a locuit permanent în R. Moldova în ultimii 10 ani, ea revenind de la Washington (unde a fost consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale) abia în iulie 2012 în calitate de ministru al educației. Conform noii norme adusă în legalitate de CC a R. Moldova este:  „Poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat”. Cu toate astea, Sandu a declarat că este gata să candideze la funcția de președinte întrucât șeful statului urmează să fie ales de către cetățeni prin vot direct. Totuși, aceasta spune că decizia finală în acest sens va fi luată de echipa PAS. „Acum câteva luni nu eram decisă să inițiez un proiect politic. Astăzi, însă, deciziile trebuie să fie agreate și convenite cu echipa. Eu sunt gata să candidez la funcția de președinte, dar trebuie să vedem și esența adevărată a hotărârii Curții Constituționale (CC)”, a spus Maia Sandu. Aceasta a apreciat hotărârea CC de vineri, prin care s-a decis modificarea procedurii de alegere a șefului statului, revenindu-se la votul universal, ca fiind controversată și spune că, Curtea a devenit un jucător politic mult prea influent.

Părerile analiștilor politici nu au întârziat să apară. Aceștia sunt de părere că lupta se va da între Partidul Nostru și Partidul Socialiștilor (pe partea stângă) și întrucât Renato Usatîi va suferi respingerea din cursa prezidențială, va rămâne Dodon care „nu va ezita să recupereze terenul pierdut în urma incursiunilor reușite ale Partidului Nostru pe terenul votanților nostalgici”. Ceea ce ține de segmentul de dreapta, sondajele indică un deficit acut de lideri  puternici și susținuți de structuri teritoriale solide și resurse accesibile. Până una, alta, deși îi expiră mandatul pe 23 martie 2016, actualul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va rămâne în funcție până la toamnă, când se vehiculează că vor avea loc alegerile prezidențiale.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

8 + 1 =