Ucraina pe locul 25 în ratingul vânzării de automobile noi în Europa

automobile noi

Piața de automobile noi din Ucraina se află în faza stagnării. Potrivit studiilor ACEA făcute pe marginea proceselor de vânzare-cumpărare din anul 2015 și citate de AUTO Consulting,  Ucraina s-a clasat pe locul 25 din Europa la capitolul vânzărilor de automobile noi. În Ucraina a fost înregistrat un declin de 49,7% la acest capitol, ceea ce reflectă situația reală de pe piața automobilelor noi.

În anul 2015 în Ucraina s-au vândut mai puține automobile noi decât în România, Slovacia, Ungaria, Grecia și Slovenia. În pofida dimensiunilor sale mici ca stat, în Luxemburg s-au vândut mai multe automobile noi anul trecut decât în Ucraina. Cifrele sunt destul de pesimiste și dintr-un alt punct de vedere. Așadar, în statele unde automobile s-au vândut mai puține decât în Ucraina (Bulgaria, Croația, Lituania, Estonia) vânzările sunt oricum în creștere față de anii precedenți.

Potrivit ACEA, în anul 2015 în Ucraina s-au vândut 46.443 automobile noi. Experții susțin că rezultatul achiziției de auto pe cap de locuitor arată că situația este și mai gravă, Ucraina ocupând ultimul loc în Europa, fiindcă o mașină nouă este achiziționată de 1,1 persoane dintr-o mie. Este o statistică destul de pesimistă. Pe de altă parte, nimeni nu prognozează o schimbare a situației în anul 2016. Unica speranță este o posibilă revenire la trendul de creștere a vânzărilor și stoparea declinului comercial.

Reamintim că în anul 2008 Ucraina s-a clasat pe locul 7 în Europa la capitolul vânzărilor de automobile noi cu rezultatul de 623.000 mașini vândute (și acum – circa 47.000!).

Lider la capitolul vânzării de automobile noi este Germania (3.206.000), pe locul doi s-a clasat Marea Britanie (2.633.000), iar simbolica medalie de bronz în această „competiție comercială” a fost obținută de Franța (1.917.000). Este de menționat că piața automobilelor din Rusia la fel nu cunoaște evoluții pozitive, înregistrând o scădere a vânzărilor cu 35,7%, însă 1.601.000 automobile s-au vândut totuși, ceea ce reprezintă al patrulea rezultat după Germania, Marea Britania și Franța. În linii generale, indicele vânzării de automobile noi în Europa a cunoscut o creștere de 9,3%. În anul 2015 au fost vândute 13.713.526 automobile noi în Europa.

Situația de pe piața auto din Ucraina este determinată de sărăcirea populației, deprecierea valutei naționale în mai multe etape, dar și de instabilitatea din estul țării. În contextul declinului economic general înregistrat în Ucraina, tot mai multe persoane părăsesc țara în căutarea mijloacelor de existență. Dacă rezultatul pozitiv din anul 2008 a fost generat nu în ultimul rând de funcționarea cu succes a sistemului bancar (multe mașini noi fiind achiziționate prin credit), în momentul de față băncile ucrainene trec prin reorganizări, falimentări și instabilitate financiară. Lucrurile se suprapun, necesitând o abordare și rezolvare complexă.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

one × three =