Timofti sub greutatea unui mandat istoric!

Timofti

Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti expiră în luna martie curent. Apariţiile extrem de rare în faţa presei şi a propriilor cetăţeni, criticile pentru faptul că de multe ori poziția sa oficială a fost prezentată de purtătorului său de cuvânt, Vlad Țurcanu, în locul său, înmânarea unui număr mare de distincții de stat, printre beneficiarii acestora numărându-se mulți funcționari și demnitari de stat, persoane controversate, sau ale căror merite nu ar fi justificate, sunt doar câteva din acţiunile care vor caracteriza în timp modul de conducere a celui mai înalt „scaun” din Republica Moldova.

Pentru a fi realizată ieșirea din impasul politic, în care se afla Republica Moldova mai bine de 2 ani și jumătate,  Alianţa pentru Integrare Europeană a luat decizia de a vota un candidat apartinic la funcția de șef al statului. Această idee a luat viață atunci când 3 membri ai Partidului Comunist în frunte cu Igor Dodon au părăsit Partidul Comuniştilor și au creat propriul partid numit „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM). Așa cum Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) totaliza doar 58 de mandate iar pentru alegerea președintelui era nevoie de 61 voturi, noul partid PSRM cu cei trei membri parlamentari puteau juca un rol decisiv în soarta țării. Președintele PSRM, Igor Dodon, a acceptat să participe la alegerea șefului statului cu condiția că candidatul trebuie să nu reprezinte interesele niciunui partid din parlament. Din multitudinea de candidați propuși care uneori nu găseau nici măcar susținerea întregii Alianțe, judecătorul Nicolae Timofti, a fost acea soluție de compromis care a împăcat toate părțile.

Pe data de 16 martie 2012, Nicolae Timofti a fost ales în funcția de președinte cu toate cele 62 voturi disponibile, încă un vot de la deputatul neafiliat Mihai Godea (fost membru PLDM). Partidul Comunist a refuzat să participe la vot.

Pe parcursul mandatului a reuşit să-şi afirme loialitatea faţă de România consemnând-o într-un şir de declaraţii patriotice care încercau să apropie Chişinăul faţă de Bucureşti. La 22 mai 2012, Nicolae Timofti a promulgat Legea cu privire la modificarea și completarea Legii 100 privind actele de stare civilă; ca urmare a acestei legi, cetățenii Republicii Moldova pot să-și indice în actul de identitate naționalitatea română dacă se auto-identifică români.

Prima şi ultima sa vizită în calitate de preşedinte al Republicii Moldova a făcut-o în România. Vizita din 17-18 februarie la Bucureşti a lăsat un mesaj extrem de apropiat faţă  de cele două ţări: ,, Suntem uniţi prin sânge, istorie şi spirit. Trebuie doar să punem în valoare acest tezaur comun, în numele prosperităţii şi securităţii noastre, a tuturor”.

Este greu să tipărim acum valurile ce vor avea să vină pe parcursul istoriei, însă cu siguranţă reţinerea şi înţelepciunea preşedintelui, lipsa lui de implicare în scandalurile politice , respingerea candidaturii controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc la funcţia de Prim-Ministru se vor consfinţi într-o etichetă poate a celui mai „tăcut” preşedinte din istoria Republicii Moldova.

H.S.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

two × three =