S-a votat Declarația cu privire la stabilitatea și modernizarea R. Moldovei

legi

S-a votat Declarația cu privire la stabilitatea și modernizarea R. Moldovei. Ședința Parlamentului de joi, 25 februarie, nu a fost una cu nimic mai deosebită decât celelalte ședințe. Și de data aceasta s-au certat deputații între ei, au sărit arși la fiecare replică a celuilalt, socialiștii au fost cei mai prost dispuși, tocmai de aceea au și părăsit ședința, în semn de nemulțumire față de acțiunile majorității parlamentare, care , potrivit lui Dodon, „ignoră cu desăvârșire” solicitările cetățenilor și mai ales din cauză că nu a fost inclusă pe ordinea de zi proiectul privind demiterea Procurorului General și a directorului CNA, dar și a unor reforme propuse de socialiști.

În același timp, Dodon a anunțat că de săptămâna viitoare vor ieși din nou la proteste în fața Parlamentului. „Eu înțeleg că majoritatea deputaților se tem de alegeri anticipate, dar ele sunt inevitabile și eu asta vă promit. Noi vom face tot posibilul ca să fie modificată Constituția în acest sens. Am propus mai multe demisii și reforme, dar nu le-ați acceptat. Voi mimați reforme, dar nu le faceți. În semn de protest, socialiștii părăsesc sala”, a spus Dodon.

În timp ce socialiștii se retrag de la discuții, comuniștii pregătesc prima moțiune de cenzură în privința unui ministru din cadrul Guvernului Filip. Este vorba de o moțiune simplă în privința activității ministrului Apărării, Anatol Șalaru, comuniștii criticându-i „modul neprofesionist de conducere a forțelor armate”. Aceștia au mai comentat retorica lui Șalaru îndreptată numai pentru aderarea la Republicii Moldova la NATO și unirea cu România, iar această poziție este promovată nu doar în țară, ci și în cadrul vizitelor oficiale în străinătate. Drept replică, Șalaru a menționat că lui Voronin îi place să iasă cu aemenea inițiative, întrucât își mai apără și el electoratul care i-a mai rămas. Ceea ce ține de liberal-democrați, aceștia și-au făcut ordine în fracțiunea parlamentară. Astfel, cei 7 deputați care au părăsit PLDM-ul și s-au alăturat majorității parlamentare, au fost excluși din fracțiune, în PLDM rămânând 12 deputați. Noul președinte al fracțiunii a fost ales deputatul Tudor Deliu, iar în calitate de vicepreședinte a rămas Vadim Pistrinciuc. În cadrul ședinței, Deliu a cerut ca cei doi președinți de comisii parlamentare, delegați anterior de PLDM, să-și prezinte demisia, însă Parlamentul nu a luat nici o decizie privind revocarea din funcție a lui Vladimir Hotineanu și Stefan Creangă. Tot astăzi, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o Declarație cu privire la stabilitatea și modernizarea republicii. Delarația conține 10 puncte și presupune promovarea stabilității politice din țară, consolidarea parcursului european al Republicii Molodva, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere, finalizarea „foii de parcurs” privind cooperarea cu FMI și trecerea la implementarea celor agreate. Potrivit declarației, Parlamentul își asumă adoptarea urgentă a unui pachet legislativ pentru combaterea corupției și promovarea integrității, adoptarea și implementarea măsurilor care vor eficientiza serviciile publice și vor oferi un sprijin real din partea statului pentru toți cetățenii. Proiectul de lege cu privire la Procuratură a fost votat în lectura a II-a și ultima. „Pentru” și-au exprimat votul 65 de deputați.

În altă ordine de idei, sesiunea de primăvară a început în februarie și se termină în luna iulie. Până atunci, mai sunt multe proiecte de lege de votat și multe păreri de împărțit.

M.A.

 

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

16 − 3 =