Procurorul general al R. Moldova și-a dat demisia

Procurorul general al R. Moldova

Procurorul general al R. Moldova, Corneliu Gurin, s-a dat demisia din funcție. Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de vineri, 26 februarie, de la tribuna centrală a Parlamentului.

Decizia a fost una neașteptată pentru publicul larg. „Am decis să vin în fața Par­la­men­tu­lui pen­tru a-mi depune man­da­tul. Demi­sio­nez din data de 1 mar­tie. Urmă­to­rul pro­cu­ror va fi ales prin con­curs. Sper să faceți lucruri bune pen­tru țara noas­tră”, a declarat Corneliu Gurin.

Decizia vine după ce ieri Parlamentul a votat în ultimă lectură o nouă lege a procuraturii. Cu această ocazie, Corneliu Gurin a ținut să se adreseze și echipei care a făcut posibilă elaborarea acesteia.

Vreau să vă mul­țu­mesc că ați votat ieri (nota redacției – 25 febru­a­rie) Legea Pro­cu­ra­tu­rii. Vreau să vă mulţumesc pentru votarea Legii Procuraturii, se deschide un capitol decisiv. Sunt profund recunoscător celor care au participat, colegii din Procuratura Generală, dar şi deputaţilor, tuturor care au participat”, a mai adăugat Gurin.

Totodată, legea care se vrea a fi un punct de cotitură în reformarea sistemului de drept din Republica Moldova a generat discuții aprinse în rândurile experților de nișă. În timp ce unii susțin că votarea acesteia este un test de foc pentru deputați, alții afirmă că aceasta va duce la concentrarea puterii într-o singură mână.

Se va instaura o dictatură exclusivă a Procurorului general, care va controla cu succes nu numai procuratura, ci și întregul proces judiciar. Timp de trei ani am scris zeci de avizări la acest proiect, toate fiind lăsate fără atenție, m-am întâlnit cu mulți deputați, inclusiv cu șefi de fracțiuni și lideri de partid din Parlament, le-am explicat care este pericolul ascuns în acest proiect. Toți, precizez – toți cei cu care am discutat, s-au arătat nemulțumiți de autorii proiectului legii și, recunoscând că argumentele mele sunt convingătoare, au promis că nu vor vota proiectul în a doua lectură. N-a trecut prea mult timp și, după cum înteleg, majoritatea deputaților cu care am discutat au acceptat alte argumente, mai „convingătoare”, care îi obligă să aprobe acest proiect”, consideră fostul procuror municipal, Ivan Diacov.

Legea aplaudată de deputați imediat după votare, ar urma să intre în vigoare de la 1 august 2016. Însă, aceasta va fi funcțională și constituțională doar după ce deputații vor modifica și Constituția.

Astfel, în continuare, procurorul general va fi ales prin concurs public apoi aprobat de președintele țării, și nu votat de Parlament, așa cum se întâmpla până acum. La fel, legea prevede și creșterea salariilor procurorilor și întărirea independenței acestora.

Expertul care a condus grupul de lucru privind reforma Procuraturii, Vlad Gribincea, susține că, proiectul de modificare a Constituției deja se elaborează. La fel, în curând, în Parlament vor fi înaintate încă două pachete de legi. Aceasta ar urma să se întâmple până la data de 1 iunie, astfel ca până la 1 august cadrul legal modificat să poată intra în vigoare.

Amintim că data trecută, procurorul a fost în Parlament în data de 15 octombrie, pentru a cere ridicarea imunității parlamentare pentru fostul premier al Republicii Moldova, liberal-democratul Vlad Filat. Acesta a fost escortat spre Centrul Național Anticorupție direct din Parlament și se află după gratii de mai bine de patru luni.

C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

15 + eleven =