PLDM propune o noua modalitate de selectare a sefilor institutiilor de control

PLDM

Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a lansat joi, 18 februarie, un apel public și a invitat la consultări și dezbateri  pe marginea proiectului de Lege cu privire la procedura de selectare prin concurs public a membrilor și conducătorilor instituțiilor de control, reglementare și supraveghere, aflate sub control parlamentar. Este vorba despre:

 1. Preşedintele, membru al Curţii de Conturi;
 2. Procurorul General, prim-adjunctul Procurorului General şi adjunctul Procurorului General;
 3. Directorul şi directorul adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate
 4. Guvernatorul, prim-viceguvernatorul, viceguvernatorul BNM, membru al Consiliului de supraveghere şi Comitetului executiv al BNM;
 5. Preşedintele şi membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului;
 6. Preşedintele și membru al Comisiei Electorale Centrale;
 7. Directorul şi directorul adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie;
 8. Preşedintele și membru al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare;
 9. Directorul şi directorul adjunct al Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal;
 10. Preşedintele şi membru al Plenului Consiliului Concurenţei;
 11. Directorul Centrului pentru Drepturile Omului, avocatul parlamentar
 12. Preşedintele şi membru al Comisiei Naţională de Integritate;
 13. Director general şi director al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică;
 14. Preşedintele şi membru al Consiliului de Observatori al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”.

Proiectul de lege prevede ca din comisia de concurs să facă parte patru reprezentanți ai societății civile, un reprezentant al mediului academic, dar și doi reprezentanți ai Parlamentului.Candidații pentru concursul public urmează a fi selectați în baza unor principii fundamentale, cum ar fi integritatea, profesionalismul, competiția deschisă, transparența. Eficiența și responsabilitatea. „Iniţiativa legislativă are scopul să depolitizeze instituţiile aflate în subordinea Parlamentului şi să asigure un management al acestora profesionist, eficient şi integru, în interesul societăţii şi al statului”, susțin liberal-democrații. Mai mult, deputatul PLDM, Tudor Deliu, a declarat că actuala guvernare tergiversează intenționat procesul de depolitizare și asigurare a independenței entităților abilitate cu misiuni de supraveghere, control și reglementare. Tot el a mai evidențiat faptul că această inițiativă reprezintă o condiționalitate a UE în procesul de reformarea instituțiilor cu subordonare parlamentară. Replicile celor de la guvernare în legătură cu soluțiile celor din PLDM, întârzie să apară, dar cu siguranță, nu vor lipsi.

În altă ordine de idei, miercuri a fost anunțat că o misiune FMI va ajunge la Chișinău și s-a decis ca vineri, 19 februarie, Premierul Pavel Filip să convoace o ședință comună a mai multor instituții responsabile de relațiile și eventualele negocieri cu Fondul Monetar Internațional. La ședință urmeazăsă participe reprezentanții  tuturor instituțiilor care sunt implicate în acest proces. Filip a mai făcut apel către toți miniștrii să pregătească toate informațiile necesare pentru delegația FMI care va veni la Chișinău săptămâna viitoare. Ce de obicei, premierul Republicii Moldova și-a exprimat convingerea că totul va ieși bine dacă se vor face eforturi, iar reieșind din asta, FMI ar putea trimite o delegație de negociatori chiar în cel mai apropiat timp, în luna martie. Și după cum spunea Dumas: Întreaga înțelepciune umană se rezumă la două cuvinte: așteptare și speranță… În jurul acesteia ne rotim și noi, deși nu știu cât de înțelepți suntem.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

18 − 14 =