Percheziții matinale la Primăria Chișinău

Partidul Liberal

Ofițerii anticorupție au descins în această dimineață la Primăria Chișinău. Aceștia au efectuat o serie de percheziții matinale la sediul autorității publice locale, chiar în timp ce avea loc ședința ordinară a Primăriei.

Potrivit martorilor, în calitate de probatoriu a fost luată tehnică de calcul, dar și mai multe acte. Totodată, șeful secţiei disciplină în construcţie, Vasile Olaru, a fost însoțit către sediul Centrului Național Anticprupție. Chiar și așa, ulterior, numele acestuia nu s-a regăsit în lista persoanelor reținute.

Situația a fost comentată de viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu. Acesta a presupus că anchetele vizează dosare de corupție la autorizarea construcțiilor, informație care a fost apoi confirmată și de CNA.

Serviciul de presă al instituției anunță că în total au avut loc 18 percheziţii în cadrul a 35 de cauze penale ce vizează infracţiuni de corupere pasivă şi activă, în care sunt vizaţi angajaţi ai Primăriei Chişinău, reprezentanţi ai altor autorităţi ai administraţiei publice locale, angajaţi vamali şi agenţi economici.

Este vorba despre câteva zeci de cazuri, documentate de ofiţerii CNA şi procurori, unde se constată oferirea şi perceperea diferitor sume de bani pentru urgentarea unor acţiuni ale reprezentanţilor Primăriei privind recepţia finală a lucrărilor de construcţie efectuate de persoane fizice şi juridice.

În prezent, 17 persoane au statut de bănuit. Doi angajaţi ai Primăriei sunt suspectaţi de corupere pasivă, iar alte 15 persoane – funcţionari ai administraţiei publice locale, reprezentanţi ai agenţilor economici, persoane fizice – sunt suspectate de corupere activă.

O parte din percheziţii au fost finalizate deja, iar patru persoane au fost reţinute pentru 72 de ore. Printre reţinuţi sunt directorii a două firme din Chişinău, arhitectul-şef al sectorului Buiucani şi o persoană fizică.

Amintim că anterior, despre faptul că procurorii instrumentează dosare privind corupția din Primăria municipiului Chișinău a vorbit și fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat. În ultimul său discurs de la tribuna Parlamentului, înainte de a fi reținut, Vlad Filat a declarat că însuși primarul capitalei Republicii Moldova are sute de dosare penale la Procuratura Generală, care, însă, vor fi făcute publice „la momentul potrivit”. La rândul lui, edilul municipiului Chișinău a negat acuzațiile.

C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seven − one =