OPEN DATA – primul incubator de idei IT de la Kiev

digitala

În capitala Ucrainei, oraș Kiev, și-a luat startul etapa finală de selectare a IT-proiectelor pentru primul incubator național de idei. Este un concurs de idei, care-i va ajuta pe autorii de proiecte IT să presteze servicii informaționale și de consultanță, bazate pe date deschise. Temele principale ale incubatorului de idei sunt: metodele de soluționare a problemelor privind păstrarea și conservarea energiei, găsirea surselor alternative de energie, combaterea corupției cu ajutorul metodelor din sfera IT, modernizarea infrastructurii, perfecționarea sistemului administrării publice, disponibilizarea datelor publice.

Așa-numitul incubator OPEN DATA este un program, menit să implementeze ideile inovative, să apropie sectorul de stat și mediul de afaceri. Este vorba despre transformarea datelor de stat deschise în resurse benefice pentru proiectele sociale. Drept rezultat al transpunerii în practică a acestor proiecte urmează să devină îmbunătățirea calității vieții în Ucraina, eficientizarea interacțiunii dintre membrii societății, dintre grupurile sociale formale și neformale și organele puterii de stat. Este de menționat că datele publice din Ucraina nu pot fi accesate de orișicine. În pofida adoptării legislației privind accesul la informațiile publice, spațiul informațional din Ucraina continuă să fie unul închis.

Un alt aspect al incubatorului de idei IT de la Kiev este dezvoltarea sectorului agrar. Ideile propuse de către echipa de monitorizare agroindustrială din capitala Ucrainei urmează să contribuie la sporirea eficienței activității fermierilor. Autorii proiectului respectiv propun să fie instalate dispozitive speciale în câmp, care vor transmite informații către server. Astfel, fermierul va putea controla în orice perioadă a zilei sau a nopții nivelul umidității solului sau alte caracteristice care-l vor interesa. Unul dintre autorii acestei idei inovative, Serghii Scok, accentuează că în prezent de proiect s-au interesat deja mai multe companii agricole din regiunea Kiev. Testarea acestei invenții a trecut cu succes la o plantație de viță-de-vie în Chile, a spus Serghii Scok. Până în momentul de față am achiziționat tehnologia necesară și am amenajat compania noastră unde ne vom desfășura activitatea. Avem multe idei și proiecte frumoase, pe care intenționăm să le realizăm, a spus Serghii Scok.

Incubatorul de idei a fost vizitat și de premierul ucrainean Arseni Iațeniuk. Șeful guvernului a ajuns la concluzia că potențialul reprezentanților sectorului IT din Ucraina este suficient pentru a deține poziții de lider în întreaga Europă. Văd aici o nouă țară. Fiecare dintre Dumneavoastră, care are o idee nouă, talent și dorință, este un promotor al transformărilor, care au loc acum în lume și în Ucraina, a spus Arseni Iațeniuk.

Pentru detalii: din cele 15 proiecte propuse pentru concurs juriul va selecta doar cinci, care au cele mai mari perspective. Autorii proiectelor vor avea posibilitate pe parcursul a șase săptămâni să-și perfecționeze proiectele cu susținerea specialiștilor companiei „Microsoft” în Ucraina. Vom adăuga că selecțiile proiectelor locale vor avea loc în curând în centrele regionale din Ucraina: Dnipropetrovsk, Lviv, Odesa și Harkiv.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

three + fourteen =