L’Air du Cirque – Expoziție de excepție la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

    L’Air du Cirque – Expoziție de excepție la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la vernisajul expoziţiei de litografii L’air du cirque în ziua de 2 martie 2016, ora 18, în Sala Reduta (str. Memorandumului nr. 21).

    Expoziția, organizată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Euro Art Luxembourg, cuprinde 84 de lucrări semnate de 21 dintre cei mai importanţi artişti francezi din secolele al XIX-lea şi al XX-lea.

    Lumea circului, cu saltimbanci, jongleri și clovni, cu frumusețile sale inegalabile, cu animalele sălbatice și numerele de dresură extraordinare, cu bucuriile și luminile sale strălucitoare, a constituit întotdeauna o atracție pentru artiști.

    Cel mai important segment al expoziţiei prezintă creaţia lui Henri de Toulouse-Lautrec, lucrările expuse provenind din prima ediție în limba engleză a cărții „The Circus”, editată în 1952. E vorba de 39 de facsimile în grand-technique realizate de Andre Sauret, tipărite de Fernand Mourlout după desenele în creion realizate de Henri de Toulouse-Lautrec.

    Cartea „L’Air du Cirque” a fost scrisă de Louise Hervieu şi publicată în anul 1924 în Librairie de France, Paris, fiind considerată o capodoperă a literaturii universale. La fel ca un program de circ, această carte ne implică într-un spectacol fascinant. Unele dintre cele mai importante şi frumoase litografii realizate de Pablo Picasso, Hermann Paul, Pierre Laprade, Luc-Albert Moreau, Jean Cocteau, Dunoyer de Segonzac sunt prezente în expoziţie şi ilustrează cartea amintită.

    Circul l-a inspirat și pe marele artist Marc Chagall. În câteva dintre cele mai importante lucrări ale sale, Chagall a folosit tehnica litografiei pentru a crea postere tipărite în atelierul lui Fernard Mourlot din Paris. Această tehnică a fost folosită și pentru realizarea invitațiilor la expozițiile de artă. Cea pe care o puteţi admira acum la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost imprimată de Charles Sourlier şi face trimitere la expoziţia lui Chagall din 1969-1970 de la Grand Palais din Paris.

    Expoziţia mai prezintă litografiile fotografului lituanian Izis Biedermanas. Alte 15 litografii sunt semnate de Camille Hilaire, ilustrând cartea „Circul” a lui Françoise Maillet Joris, apărută la Editions Robert Mauret, Paris, 1974, într-un tiraj de 220 de exemplare.

    Întreaga expoziţie este una fascinantă, unică în felul său, reprezentând universul uman văzut/perceput prin lumea circului.

    Expoziția va putea fi vizitată în perioada 2 martie – 24 aprilie 2016.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    three × 3 =