În timp ce vecinii luptă, Moldova se predă fără rezerve politicii Rusiei

Moldova se predă fără rezerve politicii Rusiei

În timp ce vecinii luptă, Moldova se predă fără rezerve politicii Rusiei. În toiul războiului declarațiilor dintre Turcia și Rusia, premierul turc Ahmet Davotoglu a declarat la Kiev că „noul concept al politicii ruse este continuarea expansionismului și agresiunii”. Premierul Turciei a menționat că Fedrația Rusă a încălcat integritatea teritorială a Georgiei, Ucrainei și Siriei.

Poate cu excepția Siriei, unde sunt implicate mai multe țări și grupări teroriste, Davotoglu are mare dreptate, iar statele vizate trebuie să spună de la tribunele organizațiilor internaționale mult mai des acest lucru. Turcia o face pentru că-și promovează interesele. Păcat că din enumerarea premierului turc lipsește Republica Moldova. Prin ocuparea regiunii transnistrene Rusia a încălcat continuu suveranitatea fostului stat sovietic de aceea am decis noi să completăm aceste declarații. Numai că diplomația de la Chișinău nu cred că s-a gândit la așa ceva. Oficialii din Republica Moldova au făcut o tradiție din a nu mai spune sau a nu cere direct, cu mai mult curaj, Federației Ruse, să se retragă de pe teritoriul său. Înțelegem cu toții că demersul este aproape inutil, însă dacă judecăm așa tot la fel de inutil este să te prefaci că-ți dorești să opții acel teritoriu într-o  bună zi pe cale diplomatică.

În timp ce Ucraina luptă nu doar pe căi militare ci și strategice, economice, cu Rusia pentru a demonstra Moscovei și comunității internaționale că prețul pentru anexări și agresiuni e mult mai mare pentru agresori decât și-au imaginat inițial, ministrul de externe de la Chișinău încearcă o reluare a consultărilor politice interministeriale cu o Federație Rusă ce a sancționat Moldova fără motive întemeiate când a putut în ultimii ani.

Zilele acestea Ucraina a suspendat temporar permisele de tranzit pentru vehiculele de marfă înregistrate în Rusia. Noua sancțiune vine să pedepsească gestul sfidător al Rusiei de a trimite convoaie umanitare pe teritoriile ocupate. Din decizia ucrainenilor reiese că ea poate afecta grav aprovizionarea regiunii separatiste Transnistria cu mărfuri rusești. Acesta e un nou prilej pentru cei de la Chișinău să crească la rândul lor presiunea pe Tiraspol. Sunt poate singurele și unicele instrumente la care mai poate recurge Chișinăul pentru a demonstra polulației din această regiune că trebuie să respecte legea și să renunțe la separatismul întreținut artificial.

Măsurile nu se vor realiza pentru că Ucraina și Republica Moldova nu au fost niciodată coerente în acțiunile lor cu privire la regiunea separatistă. În trecut ucrainenii nu-și doreau acțiuni de constrângere pentru a nu deranja Moscova, acum când o fac din motive lesne de înțeles, Republica Moldova se comportă ca un stat dezinteresat și dublicitar căutând mai degrabă să se împace cu Rusia pentru interese economice în defavoarea celor strategice. Demersul este deficitar.

Începând din luna septembrie 2013 Rusia a tot impus embargouri pentru Republica Moldova din motive politice, afectând grav mica economie a statului. După ce a interzis vinurile, carnea și fructele, exporturile moldovenești au înregistrat o scădere cu 16 % față de anii precedenți. În același timp exporturile Rusiei în Republica Moldova creșteau cu 17,4% în 2014. Sună paradoxal, însă asta demonstrează câtă superficialitate și neglijență conține politica Republicii Moldova în relația cu Federația Rusă.

În prezent, după atâtea sacrificii, decidenții de la Chișinău în loc să implementeze punctele importante ale Acordului de Asociere cu UE și să caute soluții pentru acoperirea cotelor prevăzute în acord legate de exporturile moldovenești pe piața Uniunii Europene, caută milă în fața ministrului de externe rus, Serghei Lavrov. Demersurile ministrului de externe moldovean Andrei Galbur la München, dovedesc acțiunile umile.

D.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

three × one =