Forum de business ucraineano-polonez la Cernăuți

forum

La Cernăuți s-a desfășurat un important eveniment pentru oamenii de afaceri din Ucraina și Polonia. Este vorba de forumul internațional de business „Colaborare reciprocă – o modalitate de dezvoltare a întreprinderilor poloneze și ucrainene”.  La acest forum au participat reprezentanți ai mediului de afaceri din Polonia și Ucraina,  șefi de departamente economice din cadrul autorităților locale, activiști ai organizațiilor nonguvernamentale de business.

Scopul acțiunii a fost, de fapt, consolidarea dialogului constructiv dintre reprezentanții mediului de afaceri, organelor autoadministrării locale, instituțiilor științifice și de învățământ din Ucraina și Polonia pentru implementarea prevederilor Acordului de asociere UE – Ucraina.

Primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk, a comunicat în cadrul ședinței forumului de business că deviza orașului Cernăuți este „Cu eforturi comune”, ceea ce înseamnă că primăria va depune eforturile necesare pentru dezvoltarea comunității locale în cadrul interacțiunii dintre oamenii de afaceri din cele două state. Kaspruk a îndemnat oaspeții din Polonia să studieze perspectivele investiționale ale orașului Cernăuți.

La Cernăuți a fost prezent și primarul-adjunct al orașului polonez Rzeszów, Andrzej Gutkowski. Sunt bucuros să prezint orașul nostru la această întâlnire. Orașul nostru se dezvoltă intens în ultima vreme. Colaborăm în momentul de față cu trei orașe ucrainene – Lviv, Luțk și Ivano-Frankivsk. După acest forum sperăm să inițiem o colaborare și cu orașul Cernăuți, – a menționat Andrzej Gutkowski.

În prima zi a ședinței forumului de business, participanții au discutat în incinta primăriei orașului Cernăuți pe marginea potențialului economic al regiunii, au vorbit despre sfere prioritare de colaborare dintre mediul de afaceri din cele două state, iar autoritățile locale Cernăuți au prezentat proiectele investiționale care necesită participarea partenerilor din UE.

În cea de doua zi a forumului de business, care s-a desfășurat în Sala de Marmură a Universității Naționale „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, reprezentanții mediului academic din zonă au discutat cu mediul de afaceri despre modalitățile de integrare a universității în procesul de elaborare a proiectelor de business. Studenții noștri au cunoștințe teoretice bune, iar astfel de forumuri, sper să le acorde studenților și profesorilor competențe de ordin practic – a menționat prorectorul universității cernăuțene, Roman Petrișin.

0020_25022016_forum1

Oaspeții din Polonia au povestit despre modul în care sunt susținute IMM-urile în statul lor. Ei au prezentat exemple de succes ale unor firme noi din Polonia, care au avut sprijin în formă de fonduri europene și s-au dezvoltat foarte repede. La discuții s-au alăturat și economiștii din Cernăuți. Decanul facultății de economie din cadrul Universității din Cernăuți, Ruslan Biloskurski, a comunicat că este interesat în semnarea unor acorduri bilaterale cu instituțiile de învățământ din Polonia în scopul schimbului de studenți. Schimbul de studenți de azi este colaborarea oamenilor de afaceri de mâine – a spus decanul.

Participanții la forum au convenit să elaboreze în cel mai scurt timp o strategie de colaborare, care să includă nu numai parteneriate de business, dar și integrarea în acest format a mediului academic și a autorităților locale.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seventeen − one =