Experții FMI față-n față cu premierul Pavel Filip

fmi

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) au ajuns marți la Chișinău. Astfel, prim-ministrul Pavel Filip a avut deja o întrevedere cu echipa de experți FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, care efectuează o vizită de lucru în perioada 23-29 februarie 2016. Aceștia au avut discuții privind evoluțiile economice și politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și asigurarea unei guvernări. Pavel Filip a subliniat hotărâreaa Guvernului pentru punerea în aplicare a unor reforme structurale, care sunt foarte importante întru restabilirea creșterii economice durabile. „ Ne propunem să ne concentrăm în mod prioritar pe reformele vizând sistemul justiţiei, combaterea corupţiei, administraţia publică, precum şi pe cele privind edificarea unei economii de piaţă funcţionale „, a spus Pavel Filip. De altfel, premierul a mai menționat și importanța acestei vizite a misiunii FMI pentru restabilirea încrederii partenerilor externi, deblocarea finanțării externe necesare pentru implementarrea reformelor complexe. Acesta a vorbit și despre acțiunile Guvernului pentru îmbunătățirea climatului de afaceri, reducerea presiunii asupra agenților economici prin instituirea moratoriului asupra controalelor de stat, dar și despre proiectele de legi aprobate la Guvern, inclusiv pachetul de legi privind fortificarea independenței BNM și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, pachetul privind reforma CNI și pachetul privind reorganizarea instanțelor judecătorești. Pavel Filip a mai vorbit despre acțiunile Guvernului privind lichidarea restanțelor în implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE. Șefa echipei de experți ai FMI, Ivanna Vladkova-Hollar, a evidențiat că prioritățile expuse de Guvern corespund celor identificate de FMI. Ba mai mult, oficialul a spus că scopul misiunii este să se informeze despre politicile și prognozele macroeconomice promovate de autorități, situația din sistemul financiar-bancar și politicile bugetar-fiscale. Pe parcursul următoarelor zile, misiunea FMI va avea un șir de întrevederi tehnice cu autoritățile publice vizate, în cadrul cărora vor fi discutate în detaliu politicile sectoriale și problemele care pot influența evoluțiile cadrului macroeconomic.

Revenind la probleme mai vechi, în timp ce Moldova și-a focalizat întreaga atenție asupra luptelor politice, neavând o strategie privind securitatea țării, liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, a semnat la sfârșitul săptămânii trecute un decret care prevede securizarea țării și militarizarea regiunii, astfel, Republica Moldova devine tot mai vulnerabilă în fața amenințărilor la adresa securității naționale, iar prezența trupelor militare ruse pe teritoriul republicii mereu a ținut țara în șah.Mai mult, unii politilogi consideră că scenariul aplicat de ruși în Crimeea poate fi folosit și pentru Moldova. Eugen Carpov, deputat în Parlamentul R. Moldova și membrul Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, susține că în afară de problemele tradiționale ale țării, la acestea se adaugă și implicarea directă a Federației Ruse în politicul moldovenesc. „Starea de insecuritate internă este marcată și de acțiunile pe care le desfășoară diferite grupuri de interese, reprezentate și sub forma unor mișcări politice. Deja de mai mult timp este clar că există partide care sunt finanțate din afară. create de Federația Rusă și care pot destabiliza securitatea țării. Cu toate acestea, poziția acestor forțe nu coincide neapărat cu poziția cetățenilor țării„.

În fond, este foarte important ca politicienii de la cârma statului să conștientizeze pericolele în acest sens, dar și să facă ceva concret pentru a nu trăi și noi ceea ce s-a întâmplat în Crimeea.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

14 + 9 =