Europenii pun punctul pe „i”, iar moldovenii nu-l văd

Europenii pun punctul pe „i”

Europenii pun punctul pe „i”, iar moldovenii nu-l văd. Republica Moldova a ajuns să fie un teren minat. De ce zic asta? Păi, în momentul în care europenii cer ca reformele să capete contur, ca justiția să fie eliberată, la fel și monopolul din audiovizual, să se rezolve cazul furtului de la cele trei bănci, cei de la guvernare își trag plapuma mai pe nas și recurg la gesturi…bine cugetate. Că altfel nu-mi pot explica alegerea în fruntea Curții Supreme de Justiție, fără nici un fel de contracandidat, un magistrat despre care se știe ce imagine nu tocmai bună are, Mihai Poalelungi. Ăsta a fost momentul în care moldovenii au înțeles ce le cer europenii, de fapt, pentru a primi în schimb finanțare și au acționat. Tocmai astfel. Așa au început ei „reformele”. Ba mai mult, au ales și momentul oportun, când raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European, Petras Auštrevičius se afla la Chișinău. Reacția raportorului nu a întârziat să apară, lansând câteva replici destul de dure:  „Noi nu suntem orbi! Noi vedem cum corupția pune în pericol suveranitatea Republicii Moldova! (…) Risipirea banilor, scurgerea banilor statului în buzunare private, ar trebui să ne facă să punem punctele pe „i” în relaţia cu Chişinăul. Să furi un miliard de dolari! Păi sunt foarte mulţi bani! Ai nevoie de foarte mulţi saci pentru atâţia bani şi să-i duci pe undeva. Nu cred că acei bani au dispărut pur şi simplu. Sper că numele persoanelor implicate vor fi făcute publice. (…) Să știți că cetăţenii UE nu sunt încântaţi că folosim banii lor pentru a sprijini o guvernare incapabilă să lupte cu corupţia în Moldova. Acum, când Moldova este un partener asociat, i se va cere să înregistreze de două ori mai multe performanţe decât până acum. Admitem că am făcut unele greşeli, că am fost prea toleranţi!. (…) Corupția în Moldova este o boală care are acoperire politică. Această boală a devenit sistemică şi s-a răspândit la toate nivelurile puterii – de la administraţia guvernamentală centrală până la cea locală, de la companiile de stat, la cele private, în unele cazuri. Corupţia este o boală care macină această ţară din interior. Unii politicieni din Moldova păstrează această ţară încuiată, doar pentru ei, însă poporul trebuie să înțeleagă că este suveran și să se implice mai activ pentru a schimba starea de lucruri. Poporul este stăpânul Republicii Moldova, nu politicienii! Cred că depinde de cetăţeni care trebuie să schimbe politicienii. Ei pot fi înlocuiţi! Eu cred în cetăţenii Republicii Moldova!”, a subliniat Petras Auštrevičius.

Și premierul român, Dacian Cioloș, a discutat cu președintele Comisiei Europene despre modul în care România vrea să ajute Republica Moldova la implementarea reformelor. Atât Cioloș cât și comisarul european sunt de părere că orice sprijin care va merge către R. Moldova va trebui să vizeze proiecte care să aibă un impact direct asupra cetățenilor. De aceeași părere este și Marius Lazurca, ambasadorul României în Moldova. Acesta a afirmat că autoritățile de la Chișinău ar trebui să se țină de cuvânt și să-și ducă la bun sfârșit angajamentele de reformare și a sectorului energetic, întrucât România are intenții serioase în acest domeniu.

Totul este în mâinile celor de la putere. Cum vor așterne…așa vom dormi toți. Prin tot ce urmează să facă, vor demonstra dacă urmăresc cu adevărat schimbarea sau dacă mimează reformele și merg pe niște urme vechi.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

five × 1 =