Cum poate deveni Vladimir Plahotniuc președintele Republicii Moldova?

Plahotniuc

După ce, Vladimir Plahotniuc, a ratat postul de prim-ministru acum, cu siguranță că, ținta numărul unu a oligarhului este instituția președenției, singura instituție care-i lipsește din cv-ul intereselor personale.

Instituția președenției este singura instituție publică din Republica Moldova, încă neacaparată total de către oligarhie (Vladimir Plahotniuc). Cu toții ne-am convins de acest lucru cu puțin timp în urmă când, Președintele Nicolae Timofti, a respins în două rânduri candidatura la postul de prim-ministru a controversatului oligar Vladimir Plahotniuc. Cu toții ne-am bucurat atunci când am văzut că președintele nu face parte oligarhiei. Dar, anume acel moment a marcat ,,începutul sfârșitului” pentru speranțele noastre legate de ,,deplahotniucizarea” instituțiilor publice. Dacă lui Vlad Plahotniuc nu i-a reușit jocul cu prim-ministrul Republicii Moldova, e iluzoriu să spunem că, îl va rata și pe cel de Președinde al țării.

Lucrurile privite în mod teoretic ne arată foarte clar că, Plahotniuc foarte lejer poate deveni Președintele țării! Adică? În acest moment Vladimir Plahotniuc are asigurată o majoritate parlamentară formată din 57 de deputați, cei drep insuficientă pentru ca parlamentul să-l desemneze Președintele RM, pentru care este nevoie de o majoritate formată din 61 de deputați. Dar chiar și așa lucrurile nu stau prost pentru păpușar pentru că, pe de o parte are asigurată susținerea grupului Leancă iar pe de altă parte PCRM-ul lui Vladimir Voronin a reprezentat întodeauna o soluție pe timp de criză pentru Plahotniuc, plus că, deputați șantajabili sau trădători pentru o sumă frumușică se vor mai găsi în mult vânatul PLDM.

De ce oare instituția președenției suscită un interes atât de mare pentru oligar pe când el este urât de toată țara și are un anti-reitnig de 95 la sută antipatie din partea poporului? Foarte simplu! Odată ajuns președinte Vladimir Plahotniuc devine stăpân cu acte în regulă pe RM. Instituția președenției este capul de conducere într-un stat și permite implicare președintelui în diferite sfere de activitate a societăți – sfera economică, sferă administratică, sfera militară, sfera politică – cu decizii care de cele mai multe ori nu pot fi revocate (tocmai de ceea ce are nevoie Plahotniuc). Plus că, președintele RM are înaintate în rezolvarea problemelor interne și externe ale țării, și, totodată este conducătorul suprem a-l armatei. Toate aceste facilități îi vor permite lui Plahotniuc să conducă totul de la nivel înalt, fără nici o piedică în a promulga legi în favoarea intereselor sale economice sau politice ori în a omite legi care nu-i vor fi convenabile.

Totodată, mandatul de președinte  va fi ca un garant al libertății și securității personale pentru Vlad Plahotniuc pentru că-i va oferii imunitate iar această imunitate se va menține chiar și după ce-i va expira mandatul de președinte.

Dar motivul ascuns și încă neelucidat de presa din Moldova este acela al complexității personalității acestui om. Plahotniuc chiar vrea să se vadă președintele RM, și asta nu pentru că vrea să contribuie pozitiv la dezvoltarea  acestei țări, ci pentru că Plahotniuc vrea să se vadă un om important în stat la nivel oficial, care să ia decizii importante, care dă ordine, care decide probleme importante, care emite legi sau acte de ordonață, la o adică Vlad Plahotniuc vrea să se oficializeze ,,omul cheie” pentru RM.  Momentan păpușarul conduce acestă țară dar o face din umbră. De ce să n-o facă oficial dacă tot nu-i pune nimeni nici-o piedică?

Dar nu toate sunt bune și frumoase pentru păpușar. De la primele atacuri raider și până la acapararea primelor instituții ale statului (Procuratura Generală), Plahotniuc a întâmpinat un val de critici serioase, iar de vreun an și proteste pe la GBC. Protestele vor contiunua numai că la o intensitate mult mai mare și, probabil în toată țara dacă numele lui Vlad Plahotniuc va fi anunțat ca candidatură pentru postul de președinte. Și nu știu cum va conduce acest om o țară cu oamenii în stradă scandând impotriva lui. Dar va avea de înfruntat Plahotniuc și poziția partenerilor externi care cu siguranță nu vor agrea o asemenea candidatură. Și cred că atunci se va stopa totalmente orce infuzie de capital în țara noastră din partea Romaniei, UE sau SUA. Riscul unei revoluții de tip ucrainean creștea foarte mult la Chișinău. Aceasta e cu atât mai valabil în cazul în care păpușarul ar pretinde la postul de președinte al R. Moldova. Astfel vor fi umiliți nu doar majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, ci, în primul rând, România, apoi SUA și UE. Plahotniuc poate deveni președinte doar în măsura în care cetățenii și „partenerii” Republicii Moldova vor accepta să fie sfidați de un prezumtiv mafiot.

M.V.

*Opiniile exprimate în acest articol sunt responsabilitatea autorului şi nu reprezintă neapărat poziţia oficială a site-ului Transilvania Regional Business.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

14 + two =