Concurs internaţional de Staroste şi Tarafuri de Muzică Populară de la Ser, ediţia a II-a

Staroste şi Tarafuri

Satul Ser din comuna Bogdand a fost sâmbătă, 13 februarie gazda celei de-a doua ediţii a Concursului internaţional de Staroste şi Tarafuri de Muzică Populară.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale cu sprijinul Consiliului Judeţean .
La eveniment a participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi directorul de cabinet, Claudiu Sulea.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef a ţinut să sublinieze faptul că judeţul Satu Mare trebuie în continuare să sprijine astfel de evenimente, pentru ca obiceiurile şi tradiţiile sătmărene să fie cunoscute mulţi ani de acum încolo.

Concursul internaţional de staroste şi tarafuri de muzică populară are, de asemenea, rolul de a promova muzica populară tradiţională, în cadrul evenimentului muzicanţii întrecându-se în măiestrie şi conservarea folclorului autentic.

Starostele este personajul foarte important în desfăşurarea nunţii. Persoana starostelui este aleasă de tineri în înţelegere, acesta face parte dintre neamurile unuia sau din cercul de prieteni şi cunoscuţi ai tinerilor sau părinţilor lor. În trecut era unul din „chemătorii” pentru nuntă. În Oaş poate fi şi femeie, în celelalte zone ale judeţului numai bărbaţi.

Starostele recită ciclul oraţiilor care subliniază despărţirea tinerilor de părinţi – iertăciunile („bulciugul” termen care se mai foloseşte în zona noastră), urări şi închinări de felicitare a naşilor. Se mai fac urări la înmânarea darurilor (la maghiari în secolul trecut era dansul miresei ocazie cu care se strângeau daruri în bani la „cumpărarea miresei”, ultimul dansator fiind mirele), şi tot la maghiari urări la aducerea bucatelor la masă şi ospăţ.

Ultima obligaţie a starostelui este strângerea darurilor pentru tineri.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four × 5 =