Ce mai are de spus Washington-ul la adresa Guvernului de la Chișinău?

Chisinau

Ce mai are de spus Washington-ul la adresa Guvernului de la Chișinău? Subiectele actuale, evoluțiile politice din Republica Moldova au fost discutate la Conferința anuală de securitate de la Munchen, Germania, în cadrul unei întrevederi dintre Ministrul Afacerilor de Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, și asistentul Secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland. Cea din urmă a reiterat importanța înfăptuirii neîntârziate a reformelor asumate de către Republica Moldova vizând sistemul justiției, asigurarea supremației legii, combaterea corupției, dar și redresarea situației din sectorul financiar – bancar. Ba mai mult, Nuland a încurajat autoritățile moldovenești să întreprindă măsurile necesare întru soluționarea problemelor grave și ameliorarea situației social- politice din țară. Ministrul Galbur a specificat că noul guvern de la Chișinău este capabil și ferm hotărât să-și îndeplinească angajamentele în care s-a angrenat pentru a-și recâștiga încrederea față de cetățeni, dar și vis-a-visde partenerii externi de dezvoltare.

În altă ordine de idei, luni, 15 februarie, miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor adopta o rezoluție în privința Republicii Moldova, în care Guvernul de la Chișinău va trebui să dea prioritate reforme cu privire la depolitizarea instituțiilor statului și neapărat combaterea corupției sistemice. Textul rezoluției are ca temă fundamentală necesitatea continuării reformelor pentru a recăpăta încrederea populației, și pentru a reveni, într-un final, pe drumul cel bun. În proiectul de text se mai spune că „Guvernul Republicii Moldova va trebui să dea prioritate acelor reforme care privesc politizarea instituțiilor statului, corupția sistemică, reforma administrației publice, ducând, printre altele la o mai mare eficacitate și transparență a instituțiilor de control al folosirii finanțelor publice.” Se mai menționează și faptul că guvernatorul Băncii Naționale trebuie ales printr-un proces credibil, nepolitic și evident și transparent. Independența Băncii Naționale și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare este mai mult decât necesară, de aceea și acest lucru se regăsește în rândurile rezoluției.

În altă ordine de idei, Chișinăul va fi nevoit, oarecum, să clarifice ce și cum s-a întâmplat în 2014 în sistemul bancar și mai mult, va trebui să găsească metode și soluții pentru a putea să recupereze fondurile dispărute, astfel încât și făptașii să ajungă să răspundă pentru faptele lor. Auditul celor trei bănci va trebui efectuat de o structură specială, în copoerare cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Pentru a evita repetarea unor asemenea cazuri, legislația de prevenire a spălării banilor va trebui adusă în linie cu cea europeană. Miniștrii europeni îți vor exprima îngrijorarea în legătură cu lipsa de independență a justiției și a structurilor legale, iar de la cei de la Chișinău se va cere și de această dată  reforme, combaterea corupției, dar și numirea judecătorilor, și nu pe ochi frumoși. Inclusiv, se va cere respectarea regulilor OSCE în ceea ce privește finanțarea partidelor și ameliorarea legislației naționale privind mass- media, în așa fel încât să fie prevenită concentrarea presei în mai puține mâini.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eight − 2 =