Proiectul politic „Saakaşvili” în 2016: scenarii şi evoluții

Saakashvili

Fostul lider de la Tbilisi, Mihail Saakaşvili, îşi permite prea multe sau îi sunt permise prea multe în Ucraina. O serie de forumuri de combatere a corupției organizate în oraşele mari ale țării, coagularea unei echipe civic-politice în jurul lui Saakaşvili, scandalurile şi acuzațiile împotriva marilor oligarhi etc. – nu orice guvernator de regiune îşi poate permite aşa ceva în Ucraina. Or, guvernatorul este şef al administrației regionale, subordonat direct preşedinției – un birocrat mai mare, potrivit legii, dar birocrat, totuşi. La drept vorbind, Saakaşvili se bucură de susținerea preşedintelui Petro Poroşenko, iar în Ucraina anului 2016 continuă implementarea proiectului politic „Saakaşvili”.

Este de menționat că fostul preşedinte georgian a inițiat o serie de forumuri anticorupție în oraşele mari ale țării. Această mişcare civică condusă de Saakaşvili capătă tot mai multe contururi politice. Într-o astfel de situație, apariția unui partid politic, cu Saakaşvili în frunte, nu va fi pentru nimeni o mare surpriză. Ne întrebăm la un moment dat care este scopul şi logica acestui nou proiect politic, pe care-l numim după numele liderului de opinie – „Saakaşvili”.  Păreri şi ipoteze sunt mai multe.

Potrivit unor editorialişti politici de la Kiev (cu precădere jurnalişti de la publicațiile naționale „Deny”, „Dilova stolytsea” etc.), Saakaşvili este o armă politică în mâna lui Poroşenko, o armă îndreptată împotriva oligarhilor adversari, dar şi un nou suflu posibil al partidului prezidențial „Solidaritatea”, care se află la marginea prăpastiei electorale. Dacă în Ucraina vor fi declanşate alegeri parlamentare anticipate, ceea ce-i posibil în contextul destrămării treptate a coaliției, Poroşenko îl va invita pe Saakaşvili să devină lider al partidului său în plină nepopularitate, salvându-se, aşadar, de eşecul electoral.

Ratingul lui Saakaşvili, echipa sa nou creată, ş.a. vor deveni un colac de salvare pentru preşedintele Petro Poroşenko. Obținând mai multe voturi la alegeri, Saakaşvili va pretinde să devină premier. Acest scenariu reprezintă transformarea lui Saakaşvili din guvernator în premier şi menținerea echilibrului politic pro-prezidențial. Mai mult decât atât. Dezoligarhizarea tot prin intermediul lui Saakaşvili va avea loc. Deci, prin Saakaşvili se vor lucra în mod indirect proiectele politice gândite la nivelul preşedinției.

Un alt scenariu, care nu trebuie neglijat, este răzbunarea marionetei pe păpușar. Deocamdată  Saakaşvili este mâna dreaptă a preşedintelui Petro Poroşenko, însă nu se ştie dacă nu va merge fostul lider georgian împotriva sistemului, creându-şi o forță politică aparte, independentă, care va accede în parlament şi va negocia cu „greii” politicii de la Kiev. Unele semne mediatice ale posibilului divorț politic dintre Saakaşvili şi Poroşenko sunt reprezentate de acuzațiile aduse unor oameni apropiați de Petro Poroşenko în timpul forumurilor anticorupție. Anturajul preşedintelui a fost criticat în mai multe contexte discursive, ce-i drept, nu de Mihail Saakaşvili, ci de partenerii lui. Să fi fost oare aceste atacuri informaționale încercări ale fostului președinte georgian de a-i demonstra lui Poroşenko că el trebuie susținut în continuare, de altfel liderul de la Kiev se poate trezi peste noapte cu un inamic politic, „importat” din Georgia, ca un vin georgian bun, dar de la care poate să doară capul.

Din perspectiva preşedinției lucrurile nu stau de loc simplu. Premier este Arseni Iațeniuk, care nu are de gând să plece, dar care, potrivit unor informații informale se bucură de susținerea SUA, împreună cu americanca, etnică ucraineană, ministrul de Finanțe Natalia Iaresko. Pentru Poroşenko un eventual conflict de anvergură cu Iațeniuk va însemna alegeri parlamentare anticipate, de care partidul prezidențial „Solidaritatea” nu este pregătit, or, preşedintele ucrainean nu ştie deocamdată dacă poate sau nu conta pe Saakaşvili în calitate de lider al acestei forțe politice. Tot aşa a procedat Poroşenko la alegerile parlamentare din 2014, când în fruntea partidului său a fost numit Vitali Kliciko, primarul actual al Kievului. Nu se ştie, însă, cât timp va funcționa această strategie de furt a imaginii şi de transferare a popularității.

Aşadar, există  mai multe variante ale realizării şi dezvoltării proiectului politic „Saakaşvili” în 2016, important fiind faptul că apariția fostului lider georgian în viața politică din Ucraina a schimbat esențial relațiile politice de odinioară, societatea obținând un nou model de lider politic, necunoscut până acum în țară. După un principiu mai vechi şi tradițional pentru Ucraina, de fapt, tot ce-i nou este atractiv şi interesant pentru electorat.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

sixteen − 11 =