Şansă pentru modernizarea frontierei ucraineano-române

  frontiera

  Uniunea Europeană va aloca 30 milioane EURO pentru modernizarea frontierei ucraineano-române prin modernizarea punctelor de trecere a frontierei dintre Ucraina, România, Slovacia, Ungaria și Polonia. Printre proiectele finanțate se numără și cele două puncte de trecere de la frontiera ucraineano-română din satele Crasna și Probotești, regiunea Cernăuți, Ucraina, ambele locuite de etnici români. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Dezvoltării Economice de la Kiev, Ucraina va obține 30 milioane EURO suplimentar în formă de granturi în urma continuării perioadei de implementare a celor 4 programe de cooperare transfrontalieră, semnate recent de departamentul respectiv al Guvernului de la Kiev și Comisia Europeană.

  Resursele financiare amintite vor fi cheltuite pentru modernizarea infrastructurii de frontieră  la punctele de trecere Crasna și Probotești (România – Ucraina), Rava-Ruska, Ustilug-Zosin, Krakivets, Șeghini și Iagotin (Polonia – Ucraina), Ujgorod – Vyšné Nemecké (Slovacia – Ucraina), Lujanka – Beregsurány (Ungaria – Ucraina). La frontiera cu Ungaria, de asemenea, va fi construit un punct acvatic de trecere.

  Este de menționat că o parte însemnată a grantului este prevăzută pentru dezvoltarea infrastructurii IT a secțiilor vamale și de frontieră, pentru diminuarea riscurilor de inundare a infrastructurii de frontieră, îmbunătățirea situației ecologice în zonă, desfășurarea unor analize și cercetări de experți necesare integrării sistemelor electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova în rețeaua energetică ENTSO-E. Fondurile europene au fost alocate suplimentar în urma continuării perioadei de implementare a proiectelor de cooperare transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova (2007-2013), Polonia – Belarus – Ucraina (2007-2013) și Bazinul Mării Negre (2007-2013).

  Referitor la cele două puncte internaționale de trecere a frontierei ucraineano-române, este de menționat că guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, a promis în august 2015 că până la finele anului trecut ele vor fi deschise. Promisiunea a rămas doar promisiune, deschiderea punctelor de trecere a frontierei din Crasna și Probotești fiind tergiversată timp de doi ani de zile. Dacă partea românească şi-a finalizat în mare parte lucrările, Ucraina nu prea s-a grăbit să cheltuiască banii europeni. Guvernul de la Kiev a purtat negocieri cu Comisia Europeană, fiindcă se temea să nu fie amendat pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate și a obținut în final o altă sumă de bani, dar și încă un an de zile pentru finalizarea implementării proiectului privind modernizarea infrastructurii de frontieră.  Este o nouă șansă pentru Kiev.

  În august 2015 Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a efectuat o vizită de lucru în regiunea Cernăuți și a constatat că lucrările la cele două puncte trecere a frontierei au loc cu mare întârziere, dar au loc, totuși. În același timp, mai mulți jurnaliști români din Ucraina au semnalat faptul că lucrările au avut loc doar în contextul vizitei Comisiei din Senatul de la București, pentru a asigura minima vizibilitate de implementare a proiectului. Așadar, Ucraina a mai obținut o șansă pentru a-și repara greșelile din trecut, dar și pentru a încuraja dezvoltarea comunităților locale din apropierea frontierei cu România în contextul reformelor de descentralizare. Sperăm că această șansă nu va fi iarăși ratată.

  G.M.

   

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  fourteen + 18 =