COSME 2014-2020 va avea un nou beneficar – Ucraina

cererilor de finanţare

COSME 2014-2020, programul UE pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri, va avea un nou beneficar – Ucraina, a cărei europenizare continuă – ce-i drept – deocamdată la nivel instituțional.

Cabinetul de Miniștri de la Kiev a adoptat hotărârea să semneze un acord cu UE privind alăturarea la Programul UE pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri, COSME 2014-2020. Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Guvernului de la Kiev, alăturarea la acest program va determina dezvoltarea mediului de afaceri din Ucraina, modernizarea prestărilor de servicii consultative și analitice legate de activitatea de import și export a întreprinderilor și intrarea companiilor ucrainene pe piața UE.

Este de menționat că programul UE COSME 2014-2020 are un buget de 2,5 miliarde euro, încurajând în primul rând cultura antreprenorială, inclusiv crearea doi noi întreprinderi. De fapt, Programul UE pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri continuă o serie de activități desfășurate în cadrul programului CIP – Program pentru competiție și inovare. Potrivit economistului Miroslava Galan, alăturarea Kievului la acest program poate să reprezinte o șansă enormă pentru Ucraina de a-și moderniza legislația, de a o adapta la standardele europene în sfera activității întreprinderilor și de a forma în plan național o cultură antreprenorială.

Potrivit expertului, Ucraina este interesantă în participarea mai ales la unele componente ale Programului COSME. Este vorba de îmbunătățirea accesului IMM-urilor la piețele internaționale, reformarea condițiilor de funcționarea a IMM-urilor, dar și de formarea unei culturi antreprenoriale. Programul pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri se va concentra asupra sprijinului destinat internaționalizării întreprinderilor. Spre deosebire de statele UE, întreprinderile din Ucraina necesită servicii consultative și analitice aparte, care le vor ajuta în activitatea lor comercială, de import-export, de diversificare a legăturilor economice externe.

Pentru Ucraina, ca stat non-UE, este importantă și eliminarea barierelor administrative care apar în calea IMM-urilor. Acest proces, potrivit economistei Miroslava Galan, poate avea loc cu ajutorul implementării Small Business Act for Europe. În același timp, Ucraina pune speranțe pe programul „Erasmus pentru antreprenori”, constând în desfășurarea de treninguri, seminare, schimbului de experiență. În acest mod, va avea loc formarea treptată a culturii  și spiritului antreprenorial.  În pofida accesului redus al Ucrainei la fondurile europene ca stat non-UE, alăturarea la programul COSME 2014-2020 poate să reprezinte în viitorul apropiat o rampă de lansare pentru IMM-urile ucrainene. Succesul final în acest context depinde și de autoritățile de la Kiev pe seama cărora este liberalizarea fiscală și modernizarea legislativă.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × 2 =