Alegerile anticipate: o nouă şansă pentru R. Moldova?

circumscriptii

Alegerile anticipate: o nouă şansă pentru R. Moldova? După ce la 29 octombrie Republica Moldova a rămas fără Guvern pentru a treia oară în ultimul an, ideea unor eventuale alegeri anticipate este tot mai frecvent discutată peste Prut, fiind alimentată inclusiv de liderii politici ai partidelor de opoziţie. Eşecul suferit de autorităţile de la Chişinău în investigarea eficientă a dispariţiei unui miliard de dolari din băncile Republicii Moldova a scos zeci de mii de oameni în stradă pentru a cere înlocuirea actualei clase politice. Deznodământul, însă, ar putea veni nu atât la insistenţa cetăţenilor, cât în legătură cu faptul că negocierile partidelor parlamentare privind desemnarea unui nou premier seamănă mai degrabă cu subiectul descris în fabula „Racul, Lebăda şi Ştiuca” – fiecare trage în direcţia lui.

Pe de o parte, după două luni fără Executiv, politicienii nu au ajuns la un consens privind înaintarea unei candidaturi, iar pe de altă parte mai mulţi deputaţi au anunţat că nu vor vota în niciun caz premierul desemnat de Nicolae Timofti, în persoana omului de afaceri Ion Sturza.

Totodată, dacă până pe 29 ianuarie deputaţii de la Chişinău nu vor vota o nouă componenţă a Executivului, constituţia îl obligă pe şeful statului vecin să dizolve Legislativul şi să dea start procedurii de pregătire a alegerilor parlamentare anticipate.

În context, am încercat să aflăm de la mai multe persoane răspunsul la întrebarea cheie: Alegerile anticipate ar putea fi o şansă pentru Republica Moldova sau mai degrabă un scenariu de temut? 

Olga Bîtcă, preşedinta ONG-ului Alianţa Anticorupţie de la Chişinău

Alternativa politică ar fi trebuit sa vină în 2014, cu liste de candidaţi integri, dar a fost invers. În aceste condiţii cu greu pot fi efectuate reforme în justiţie şi anticorupţie, dacă aceste măsuri îi privesc direct pe o parte bună din aceşti deputaţi şi nu există suficientă cultură juridică pentru a înţelege ce este o justiţie independentă, care sunt standardele în domeniu şi care sunt instrumentele în prevenirea şi lupta contra corupţiei. Desigur că această stagnare afectează mult şi mediul social şi medical, unde lucrurile s-au degradat enorm. La fel este în domeniul educaţional, din cauza senzaţiei impunităţii. Este vorba despre domeniile cu impact maxim pentru viaţa cotidiană a cetăţenilor şi rezidenţilor. Situaţia financiar-bancară şi din sfera asigurărilor sunt doar vârful aisbergului corupţiei instituţionalizate şi de nivel înalt.

În această situaţie alegerile anticipate nu mai sunt de temut şi alternativele politice noi vor fi susţinute atât de dreapta, cât şi de centru sau stânga. Personal, nu pledez pentru alegeri anticipate, dar nici nu sunt atât de reticentă, precum acum un an.”

Vlad Bileţchi – lider al Organizaţiei unioniste „Onoare, Demnitate şi Patrie”

„Atunci când abordăm subiectul alegerilor anticipate în Republica Moldova, ar fi bine să facem o analiză a situaţiei curente şi să o comparăm cu ceea ce s-ar obţine în urma alegerilor anticipate. Economic vorbind, se vor genera cheltuieli, cheltuieli utile doar pentru clasa politică, nu şi pentru cetăţeni, din bugetul cărora se vor aloca aceste surse. Din punct de vedere politic – înseamnă o posibilă schimbare. Întrebarea rămâne a fi dacă această schimbare a clasei politice va fi benefică sau nu. Pentru cine şi cum. Dacă e să dăm crezare sondajelor – alegerile anticipate ar aduce la guvernare partidele de stânga, care sunt campionii sondajelor, ocupand locurile de frunte. Dacă e să luăm în calcul vocea poporului, asta ar însemna că partidele pretinse pro-europene sunt discreditate şi vor pierde din electoratul care i-a votat anterior. Se observă şi o activizare a sectorului asociativ politic, pe arenă făcându-şi apariţia mai multe forţe politice noi.

Din perspectiva personală, mă confrunt cu o gravă dilemă – pe de o parte partidele politice actuale sunt compromise, corupte, trădătoare, implicate în jaful secolului care au adus faimă Moldovei prin hoţii şi fărădelegi. Este o clasă politică ce necesită să fie schimbată, desigur. Pe de altă parte pericolul iminent ca Republica Moldova să ajungă şi mai mult în zona de influenţă a Estului, ceea ce ar însemna o pagubă irecuperabilă. Corectitudinea ar însemna ca partidele ce s-au compromis să fie taxate de cetăţeni şi să părăsească arena politică, asta însă ar aduce forţe ostile intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

Concluzionând, Republica Moldova se află din nou în faţa unei răscruci politice înscenate de aceeaşi actori politici care nu s-au înţeles între ei – generând această criză politică. Puţini, însă, se preocupă de nevoile oamenilor de rând, de durerile şi revendicările cetăţenilor, de interesul naţional. Toţi se preocupă de interese personale, meschine, mercantile, care nu previzionează şi nu aduc nimic constructiv viitorului Republicii Moldova.”

Аlexandr Petkov – fost deputat pe lista Partidului Comunist din Republica Moldova

Am spus-o cu mai multe ocazii şi cred că nu voi face mare descoperire ştiinţifică: Orice fel de alegeri, fie ele ordinare sau cele anticipate, sunt un exercitiu democratic. Bineînţeles, cu condiţia respectării normelor şi procedurilor democratice în domeniu. De aceea, mereu am condamnat tentativele celor care încearcă a speria lumea cu potopul în cazul unor alegeri anticipate, atunci când ele sunt iminente. Or, astăzi în Moldova nu există careva altă cale democratică de a crea o putere reprezentativă, care poate fi asigurată doar de o majoritate parlamentară. Tragedia este că cei care astăzi pretind a fi clasa politica sau elita politică înţeleg prin noţiunea de majoritate parlamentară – o majoritate aritmetică, ceea ce este total deplasat şi chiar criminal faţă de normele democratice. În afară de aceasta, vreau să mai adaug că astfel de ţări cum sunt Israel, Italia, ca să nu mai spun de Germania, nu s-au temut niciodată de astfel de procedeu democratic cum sunt anticipatele. Cred că nimeni nu mă va contrazice dacă voi spune că aceste ţări sunt printre cele mai dezvoltate din Uniunea Europeana. Dincolo de cele menţionate, alegerile, în plan financiar constă între 60 şi 80 de milioane de lei. Doar la prima vedere pare a fi o sumă enormă. Cei care astăzi se află la guvernare fură zilnic mai mult decât costă acest procedeu democratic.”

Vasile Năstase – membru al Platformei „Demnitate şi Adevăr”

Plahotniuc a luat un şut în fund de unde nu se aştepta. În spatele lui Timofti se află acum oameni serioşi, la care oligarhul ajunge cam până pe la gleznele lor.
Va fi votat Sturza – e bine. Ne va spune cine şi cât a furat. Vom avea două instituţii ale statului scoase din captivitate, va rămâne justiţia şi măscăricii Păpuşarului. Nu va fi votat, vor fi anticipate şi vom scăpa de toţi odată!

Ştefan Andrei – blogger

Niciodată alegerile nu pot fi o sperietoare, aşa cum ne-o prezintă politicienii, cât timp e vorba de un proces democratic. E vorba mai degrabă de o şansă, mai ales într-o ţară distrusă de corupţie cum e Republica Moldova. Nu întâmplător politicienii din Parlament se tem de anticipate, chiar şi cei ce pretind că le vor. Se întâmplă pentru că ei trebuie să investească din nou zeci sau sute de milioane pentru a mitui alegătorii, ca să aibă iar acces la fotoliile parlamentare.”

Violeta Gaşiţoi – avocată, apărătoare a Drepturilor Omului

Eu cred că dacă nu vom avea o alternativă politică atunci sunt de temut, deoarece la putere vor reveni partidele de stânga ceea ce ne va face să ne întoarcem înapoi la comunism. Eu nu cred că Partidul Comunist s-a schimbat şi că ei îşi doresc în Europa. Nu spun că acum situaţia este mai bună, dar nici înapoi nu-mi doresc să mă întorc. Deci, dacă e să pledăm pentru anticipate, atunci trebuie întâi de toate să creăm o clasă politică sănătoasă fără oameni compromişi. Acum nu avem aşa partide.

Oleg Brega – fost candidat independent pentru un fotoliu de deputat

Alegerile anticipate sunt o şansă… de temut. Electoratul e plecat sau manipulat, dar numai alegerile frecvente îl pot antrena în procesul democratic, asta educă şi politicienii, dar aduce şi prospeţime”.

C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

14 + 17 =