PLDM a revenit la discuții. Lupu nu mai acceptă condiții.

PLDM

PLDM a revenit la discuții. După zile întregi de nedumeriri, neînțelegeri, condiții și stat pe loc, zilele astea Partidul Liberal Democrat din Moldova a revenit la masa de negocieri, ba mai mult, cei din partid au decis să fie chiar ei inițiatorii discuțiilor privind crearea unei noi coaliții pro-europene de guvernare. Dar, se parecă PD-ul și-a cam pierdut din acest interes. De ce? Pentru că cei din PLDM au reiterat că nu vor renunța la cele trei pre-condiții pentru a scoate statul din captivitate, pentru un premier apolitic, iar una dintre noile condiții ar fi ca negocierile pentru crearea unui nou guvern să se desfășoare în prezența presei. De aceeași părere este și liderul PLDM, Vlad Filat, care se află în arestul poliției de aproape două luni de zile. El susține decizia colegilor săi de partid de a participa la consultări în vederea creării unei majorități parlamentare, dar cu anumite condiții.

Liderul PD, nu a ezitat foarte mult și le-a și dat un răspuns. „Negocieri politice în prezența presei? Vor pleca așa cum au venit!”. Lupu i-a mai învinut pe liberal-democrați cum că aceștia de fiecare dată înainte de negocieri vin cu asemenea condiție în mod populist. Ei bine,  dacă până nu demult, Lupu își dorea (cel puțin de ochii lumii) ca cei din PLDM să se alăture discuțiilor, acum se arată nu prea încântat. Acesta a argumentat prin faptul că ideea unei coaliții între PLDM-PL-PD este una deja depășită. Dar chiar dacă se va răzgândi, zic eu, acesta a invitat să se uite de condiții și pre-condiții. Așa cum totul este în mâinile PD-ului la momentul actual,având în vedere că  ei l-au arestat pe Filat, l-au demis pe Streleț, condițiile azi sunt puse doar de către PD. Oare e atât de greu de înțeles?

libris.ro
Streleț a mai venit cu câteva idei, iar una dintre ele ar fi ca partidele să vină cu propriile candidaturi pentru funcția de prim-ministru, având în vedere că PLDM are candidați pentru funcția de premier în cazul în care toate partidele acceptă un prim-ministru neafiliat politic. Nu știu cât de bună este ideea lui Streleț, dar aceeași întrebare mi-o pun și eu ca și liderul PL, Mihai Ghimpu. Dacă vom avea un guvern cu prim-ministru apolitic, iar miniștrii politici, atunci întregul guvern cum va fi? Politic sau apolitic? Nu prea ies calculele, ținând cont că prim-ministru este responsabil de politici în stat.

Cu alte cuvinte, și deputații din „Grupul Leancă” vor o schimbare, dar una radicală. Aceștia au evidențiat faptul că sunt de acord să participe la procesul de ieșire din criză al Republicii Moldova, dar nu cu orice preț.  Ei, iată aici deja e alt nod. Toată lumea vrea binele țării, toți se agită, toți dau cojoacele de pe ei când vine vorba de țară, iar când lucrurile devin mai serioase, încep eschivările.

Toate aceste tărăgănări îmi inspiră neîncredere.Sunt scenarii auzite de „n” ori, care au devenit prea banale. Nu sunt eu în măsură să judec, dar, fraților, nu astfel se face politica pentru binele poporului. Ceea ce faceți voi, nu pare a fi lupta pentru scoaterea statului din captivitate și construirea unui stat de drept.

M.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

three × 3 =