Negocierile pentru formarea unui nou Guvern din nou în blocaj. Cine-i vinovatul?

Negocierile pentru formarea unui nou Guvern

Negocierile pentru formarea unui nou Guvern din nou în blocaj. Partidul Liberal Democrat din Moldova ar vrea alegeri anticipate. Cel puțin asta este părerea liderului PL, Mihai Ghimpu, expusă după mai multe runde de discuții în formatul PL-PLDM-PDM-„grupul Leancă”. De fapt, Ghimpu afirmă că negocierile n-au început pentru că atunci când se înaintează condiții, înseamnă că nu se mai negociază. Cea de a doua întâlnire dintre PD, PLDM, PL și Grupul Leancă s-a finalizat fără prea multe rezultate. Potrivit informațiilor, cei care participă la negocieri au dificultăți atunci când vine vorba despre modelul Guvernului și modul de funcționare a acestuia.

De partea cealaltă se află liberal-democrații. PLDM a declarat că în urma celor două întâlniri, partidul urmează să-și convoace, din nou, Consiliul Politic Național  pentru a decide dacă mai participă la negocierile cu Partidul Liberal și Partidul Democrat din Moldova. Convocarea consiliului vine după ce PL și PD au solicitat lărgirea mandatului acordat de CPN privind precondițiile înaintate părților participante la negocieri. Totodată, liderul interimar la PLDM, Valeriu Streleț a ținut să afirme că până acum nu au fost atinse careva rezultate.

libris.ro
Colegii de negocieri, în special PL și PD susțin că PLDM-ul nu și-a schimbat poziția și înaintează în continuare condiții, fapt care blochează înaintarea în negocieri. Potrivit lui Ghimpu, PLDM vine cu condiții, ceea ce înseamnă c acestea nu mai sunt negocieri. Totodată, liderul PL, a ținut să menţioneze că „generalul conduce armata, nu armata generalul”, în cazul dat PLDM-ul vine cu condiții votate în interiorul partidului, iar de fiecare dată trebuie să alerge să întrebe dacă se poate asta sau nu, se acceptă sau nu.

De menționat este faptul că PLDM a venit cu câteva condiții, printre care se cere și un prim-ministrul neafiliat politic, iar aici a și apărut blocajul. Partidele nu au deocamdată o înțelegere de comun acord.

Streleț a ținut să mai menţioneze că precondiția înaintată de PLDM privind varianta zero de negocieri nu a fost îndeplinită, aceasta fiind un al doilea motiv care ar bloca negocierile. „Partidul Liberal Democrat urmează să-și convoace încă odată CPN și să ia o decizie fie în vederea continuării discuțiilor politice, dacă se vor schimba anumite abordări din partea colegilor noștri, fie să declarăm că noi nu vom mai participa la aceste discuții”, a spus Streleț.

Totuși, liderul PD, Marian Lupu a declara că discuțiile se mișcă, „cam dificil, contradictoriu, dar discuția se mișcă”.

Ghimpu a mai punctat că atunci când conștientizezi că ești într-o situație foarte proastă, nu vii cu condiții, dar mai cedezi din anumite lucruri, fapt care nu fost observat din partea PLDM.

Amintim că Guvernul Streleț a fost demis la data de 29 octombrie cu votul comun a deputaților PD, PCRM și PSRM. Din momentul demiterii Republica Moldova a intrat într-o instabilitatea politică. Parlamentele pro europene de la Chișinău au termen ca până la sfârșitul lunii ianuarie să fie investit un nou Guvern. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Legislativul va fi dizolvat și vor fi declarat alegeri Parlamentare anticipate.

C.P.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

five × 5 =