Ce se ascunde în spatele scenariului „Plahotniuc-premier”?

Plahotniuc

Vestea că omul din umbră al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, sau mai bine zis păpușarul care ține sub control Procuratura Generală, BNM, CNA și alte instituții ale statului, adică Vlad Plahotniuc, tinde și la scaunul de premier al Republicii Moldova a ajuns la toate urechile din țară. Da, lumea e speriată, pentru că toți știu cine este și ce a făcut acest personaj al politicii moldovenești. Știrea despre Plahotniuc-premier a fost promovată enervant de mult chiar până la disperarea majorității. Declarațiile Președintelui Timofti n-au făcut altceva decât să ne întărească faptul că cei din PD sunt implicați în ceva suspect și că de data asta vor juca tare. Ceea ce este absolut înfricoșător este că acești oameni nu s-ar da în lături de la nimic ca să-și atingă scopurile, ca să-și câștige faima sau să o recâștige, după caz.

O altă rundă de negocieri s-a încheiat, dar și de astă dată fără niciun rezultat. Dar nu, să nu înțelegeți greșit. Nu se grăbește nimeni. Au tot timpul din lume. Doar că iată, iată vin și sărbătorile peste ei. Dar când vom avea și rezultatul…vom avea impresia că nu ni se întâmplă nouă. Da, pentru că trebuie să fie unul așa după gustul lui Plahotniuc. Păi, altfel n-are cum. Dacă șeful a zis, supușii au executat. Mediatizarea masivă a ideii „Plahotniuc-premier” a ridicat și ceva nelămuriri sau poate a limpezit câteva lucruri… Pentru că este un om deștept, el s-a gândit că prin vehicularea numelui său să sperie lumea și să facă ușor drum altcuiva. Bineînțeles tot vreun „subaltern” de al lui. Poate chiar să fie vorba și despre vreun tehnocrat. Astfel, ar mulțumi și lupu și oaia. Mă rog, ar face pe plac și PLDM-ului, și României și Uniunii Europene. Câți iepuri împușcați dintr-o lovitură. De aceeași părere s-a arătat a fi  și Vladimir Socor, analist politic al Fundației Jamestown,care în cadrul unei emisiuni a declarat că: „cel mai probabil nu-și dorește să devină el însuși premier, dar urmărește ca în funcția respectivă să fie învestită o persoană apropiată pe care s-o poată manipula”.

Așadar scenariile continuă. Când a fost întrebat Leancă dacă îl va vota pe Plahotniuc la funcția de prim-ministru, peste acesta au tăbărât nervii și brusc și-a amintit de criza în care se află RM la momentul actual. A fugit de la un răspuns concret. Tabloul îl continuă și Dodon și Usatâi care au primit și ei ordin pentru a-l desființa pe Timofti. De aici și demersurile la Curtea Constituțională.

În rest toate sunt vechi.Toate știute. Criza politică și economică din RM are legătură nu doar cu furtul miliardului, ci și de controlul lui Plahotniuc asupra principalelor instituții de stat, dar și de jocurile lui pentru stoparea reformelor și așa neîncepute.

De bucurat este atitudinea lui Timofti, care, în sfârșit, a ieșit la suprafață prin acele declarații. Poate e un semn. Chiar dacă e la sfârșite de mandat.

M.A.

*Opiniile exprimate în acest articol sunt responsabilitatea autorului şi nu reprezintă neapărat poziţia oficială a site-ului Transilvania Regional Business.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fourteen − 8 =