Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Practici magice în spațiul rural tradițional din Transilvania

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită joi, 17 decembrie, la ora 14.00, la vernisajul expoziției etnografice „Practici magice în spațiul rural tradițional din Transilvania”. Expoziția este organizată la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, și va fi deschisă în perioada 17.12.2015-10.01.2016.

Expoziția prezintă, în premieră, obiecte rare și foarte puțin cunoscute din vechile colecții ale Muzeului Etnografic al Transilvaniei (pietre magice, amulete, obiecte pentru vrăjit, monede pentru deochi, leacuri de întărire), integrate, în viziunea curatorului ei, dr. Silvestru Petac, în cadrele generale ale vieții comunităților rurale.

A pune magia în centrul unui demers muzeografic, așa cum este cel de față, poate părea o întreprindere curajoasă dată fiind natura celor două aspecte care, volens-nolens, trebuie să se întrepătrundă și să se completeze aici: anume, pe de-o parte, actul magic, act care de cele mai multe ori este unul imaterial, un act care apelează la cuvânt sau gest și, pe de altă parte, obiectul ca element fundamental al unui demers de tip expozițional.

Având în față acestă provocare, expoziția Practici magice în spațiul rural tradițional din Transilvania caută să pună în evidență o gândirea mitico-magică care subîntinde o întreagă sintaxă ritual-ceremonială vie încă pe alocuri în acest areal etnografic. În cadrul expoziției se pot regăsi deopotrivă obiecte care au fost utilizate exclusiv în practici magice cât și obiecte obișnuite (specifice vieții țărănești) dar care, puse în diferite contexte ritual-ceremoniale, devin fie purtătoare de semnificații magice, fie instrumente prin care se realizează un rit cu semnificații magice.” Dr. Petac Silvestru, Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Odata cu Sfantul Andrei, care marcheaza intrarea in sezonul rece, erau practicate diferite obiceiuri pentru influentarea magica a norocului in viata si in casnicie.  O buna parte dintre practicile magice vizeaza influentarea pozitiva a vietii, aducerea de noroc in casnicie, in viata, asigurarea fertilitatii, a bunastarii, iar altelele aveau un rol apotropaic, de protectie impotriva raului. „În colectiile muzeului nostru a ajuns si colectia de obiecte magice a lui Teglas Istvan, care le-a cules de la tigani la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Printre acestea sunt scoici, pietre culese din natura si arteface inzestrate cu astfel de rol magic”, sustine cercetatoarea. Expozitie de obiecte folosite in practicile magice Toate aceste obiecte descrise vor fi prezentate in expozitia „Practici magice in spatiul rural traditional din Transilvania”, care va fi inaugurata pe 29 noiembrie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei care va putea fi vazuta pana in ianuarie, la cladirea „Reduta” de pe strada Memorandumului. „E un patrimoniu foarte valoros si foarte putin cunosocut al Muzeului, care se afla in depozitele noastre. Sunt obiecte achizitionate in perioada de inceput a muzeului, vechi de peste un secol, care nu au fost expuse pana acuma din cauza ca au existat restrictii de tot felul de-a lungul mai multor decenii. Credem ca acum e momentrul ca acest patrimoniu extrem de interesant sa fie prezentat publicului”, a sustinut directorul Muzeului, istoricul Tudor Salagean.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fifteen + 17 =