Orașul Cernăuți în așteptarea investitorilor

Oleksii Kaspruk

De la începutul conflictului armat din Donbas și anexarea Crimeii investitorii de peste hotare au frică enormă de proiectele de afaceri legate de Ucraina. Imaginea instabilității din estul țării se răsfrânge și asupra altor regiuni și orașe, care cunosc o dezvoltare economică modestă în ultimul timp. Declarația aparține primarului orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk, care a participat la o conferință la centrul de presă „Libertatea Cuvântului” din capitala Bucovinei istorice. Fiind invitat de redacția unui ziar românesc din zonă, Kaspruk a discutat cu jurnaliștii presei de limba română, răspunzând la întrebările puse de ei. La această conferință de presă a fost prezentă și „Transilvania Regional Business”.

De la bun început este de menționat că la 15 noiembrie în Cernăuți va avea loc cel de al doilea tur al alegerilor pentru postul de primar, iar domnul Kaspruk concurează în această competiție electorală cu Vitali Mihailișin, reprezentantul partidului politic local „Orașul natal”. Lăsând la o parte subiectele electorale, de care se ferea, de fapt, și însuși Kaspruk în timpul întâlnirii cu jurnaliștii români, primarul Cernăuțiului a declarat că își dorește să colaboreze mai mult cu orașele din România. În momentul de față Cernăuțiul este înfrățit cu Suceava, însă intenționează să se apropie cultural și economic de Iași și Timișoara. În acest context, primăria orașului Cernăuți a semnat acordul de colaborare Iași-Chișinău-Cernăuți, trilaterală formată pentru alegerea Iașului drept capitală culturală europeană, Chișinăul și Cernăuțiul fiind localități partenere în acest sens.

Primăria orașului Cernăuți poartă negocieri cu primăria orașului București privind punerea la dispoziția Serviciului de Troleibuze din Cernăuți a troleibuzelor vechi care vor fi schimbate pe altele mai noi în cel mai scurt timp de către primăria capitalei românești. Kaspruk a menționat că pe străzile orașului Cernăuți încă circulă  troleibuze din perioada sovietică (circa 60 la număr). Deci, potrivit unei înțelegeri prealabile, cum apar troleibuze noi în București, cele vechi de acolo vor fi transportate în Cernăuți. Primăria va mai încerca să colaboreze cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care poate să aloce mijloace bănești pentru achiziționarea de troleibuze noi.

Trecând de la problematica infrastructurii la subiectul investițional, la întrebarea „Transilvania Regional Business” despre posibilele oferte și propuneri venite dinspre Cernăuți investitorilor străini, primarul Oleksii Kaspruk a spus că „investitorii nu vor să lucreze în Ucraina, ei studiază piața, o cercetează și atât”. El a comunicat că au avut loc întâlniri importante la Cernăuți cu participarea mediului de afaceri, una dintre care Afaceri.ro 2015, însă în urma acestor întâlniri nu au loc mari schimbări și până în momentul de față investitorii continuă să mediteze dacă merită să finanțeze proiecte de afaceri, de turism etc. în Ucraina. În același timp, căzând de acord cu constatarea domnului primar despre faptul că în formatul transfrontalier de colaborare economică au loc doar discuții, ar trebui să precizăm că Oleksii Kaspruk nu a răspuns la întrebarea: ce poate propune Cernăuțiul investitorilor și prin ce el este atractiv? Nu este clar, însă, cum pot fi atrase investiții străine în situația când Cernăuțiul nu prea are / știe ce să le propună investitorilor! Or, elaborarea unei strategii de atragere a investitorilor – credem – ar trebui realizată pe cât se poate de repede.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

13 + 19 =