Mediul de afaceri în aşteptarea implementării Acordului Zonei de Liber Schimb Ucraina-UE

grants

De la 1 ianuarie 2016 va intra în vigoare şi va fi implementat în totalitate Acordul Zonei de Liber Schimb dintre Ucraina şi Uniunea Europeană. Care schimbări vor avea loc în economia Ucrainei şi care riscuri şi posibilităţi apar în faţa întreprinderilor şi companiilor locale? La aceste şi alte întrebări încearcă să formuleze unele răspunsuri pe cât se poate de obiective participanţii la seria de seminare regionale „Sistemul comercial mondial: influenţa Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi Uniunii Europene asupra businessului ucrainean”, care se desfăşoară în diferite regiunii ale Ucrainei până la finele anului curent.

La Jitomir, în nordul ţării, la seminarul de informare a mediului de afaceri despre avantajele Zonei de Liber Schimb au participat experţi ucraineni, dar şi guvernanţi. Cu participanţii la seminar – reprezentanți ai întreprinderilor, serviciilor economice ale raioanelor şi oraşelor – au discutat experţii Ministerului Dezvoltării Economice şi Comerţului, Institutului de Cercetări Economice şi Consultări Politice din Kiev ş.a.

Care a fost problema identificată în Ucraina de către experţi? Este vorba în primul rând de necunoaşterea aspectelor funcţionării pieţii europene. Mediul de afaceri nu prea ştie cum să iasă pe piaţa UE, cum să caute un partener şi să ţină cont de normele europene. Deci, este vorba despre diferite aspecte ale ieşirii companiilor din Ucraina pe piaţa UE, acest prim pas fiind şi cel mai important. Consilierul premierului ucrainean Valeri Piatniţki a comunicat la Jitomir că Acordul Zonei de Liber Schimb poate să reprezinte un punct de reper pentru modernizarea economiei ucrainene. Cu alte cuvinte, acest acord este o şansă pentru Ucraina, care nu trebuie ratată.

„Care este nucleul Acordului Zonei de Liber Schimb? Este vorba de armonizarea regulilor economice, scopul nostru fiind activitatea pe piaţa unică a Uniunii Europene. Ce înseamnă piaţa UE – peste 1,5 miliarde de consumatori, 2,5 milioane de kilometri pătraţi. Cu cât mai adaptată devine legislaţia ucraineană faţă de regulile europene, cu atât piaţa UE devine mai deschisă pentru noi”, a spus  consilierul premierului ucrainean Valeri Piatniţki.

Este de menţionat că seminarele de informare şi dialog cu mediul de afaceri au loc şi în alte regiuni ale ţării, cele mai importante dintre ele desfăşurându-se totuşi în oraşul Kiev. O mare durere de cap pentru producătorii ucraineni în momentul de faţă este adaptarea procesului de producere din Ucraina la standardele UE. Experţii sunt convinşi că mediul de afaceri trebuie să facă tot posibilul pentru a restructura exportul. Cu toate că Ucraina are parteneri comerciali în UE, cum ar fi Polonia, Germania, dar şi alte state UE, sunt slab dezvoltate legăturile economice cu vecinii: România, Slovacia, Ungaria. Ceea ce înseamnă că pe viitor o atenţie mai mare trebuie acordată dezvoltării colaborării transfrontaliere.

Mai mult decât atât, în preajma intrării în vigoare în totalitate (până acum Zona de Liber Schimb funcţiona parţial) şi implementării Acordului de Liber Schimb dintre Ucraina şi UE, organele puterii de stat, dar mai ales mediul de afaceri trebuie să se gândească cum să refuze la exportul de materie primă – lemn, produse alimentare, metal – şi să utilizeze tehnologii de producere a bunurilor finale, ceea ce determină succesul economic. În pofida unor temeri faţă de acordul amintit mai sus, tot mai multe întreprinderi din Ucraina aleg vectorul occidental al integrării economice, aşteptând rezultate pozitive de la implementarea Acordului Zonei de Liber Schimb, ceea ce deja este o realizare.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

17 − five =