Grupului financiar „Privat” din Ucraina: între riscuri economice și cacealma politică

privat

Tot mai mulți analiști economici și jurnaliști își pun întrebarea care va fi soarta uneia dintre cele mai mari bănci din Ucraina (un întreg grup financiar) – Privatbank, instituție bancară care aparține oligarhului ucrainean Igor Kolomoiski. Acesta este în relații destul de încordate cu Președintele Petro Poroșenko. După ce șeful statului ucrainean l-a demis pe Kolomoiski din funcția de guvernator al regiunii Dnipropetrovsk, oligarhul a tot criticat prin intermediul partidului său nou creat UKROP (Uniunea patrioților ucraineni) acțiunile lui Poroșenko, iar recent, organele procuraturii de la Kiev l-au arestat pe milionarul Ghenadi Korban, mâna dreaptă a lui Kolomoiksi. După acest eveniment, în spațiul informațional din Ucraina au apărut zvonuri – mai mult sau mai puțin întemeiate – despre posibilele probleme ale grupului financiar „Privat” al lui Kolomoiski. Deseori zvonurile au un rol distrugător în spațiul economic și financiar. În context, chiar și unii politicieni apropiați de Președinție au declarat că Privatbank va fi cercetat de către organele competente în ceea ce privește proveniența ilicită a unor resurse financiare aparte.

Trebuie să  menționăm că sectorul bancar din Ucraina nu este în cea mai bună situație. Chiar și Privatbank nu înregistrează rezultatele pozitive de odinioară, această instituție financiară oricum este una dintre cele mai importante din Ucraina, cu milioane de clienți. Potrivit datelor Băncii Naționale a Ucrainei, la data de 1 octombrie (data ultimei evaluări naționale), resursele financiare ale populației plasate în Privatbank constituie 121,5 miliarde de grivne (5 miliarde USD). Luând în calcul semi-dezvoltarea sistemului bancar din Ucraina, această sumă este suficientă pentru a exercita presiuni asupra Băncii Naționale și Guvernului. Or, o posibilă falimentare a grupului financiar condus de Kolomoiski va însemna un colaps financiar de mari proporții. În același timp, merită menționat faptul că suma depozitelor populației garantate de stat constituie 75-80 miliarde grivne (3,2 miliarde USD). De aici rezultă că falimentarea Privatbank va însemna o adevărată catastrofă națională, dar și apariția unei datorii enorme a statului ucrainean față de deponenți.

Soarta grupului „Privat” depinde în mare parte de decizia Băncii Naționale, dar mai ales de șeful acestei instituții financiare naționale, doamna Valeria Gontareva – o persoană la fel apropiată de președintele Poroșenko. Potrivit ei, Privatbank necesită o recapitalizare de 8 miliarde grivne, pe când reprezentanții gigantului financiar al oligarhului Kolomoiski nu sunt de acord cu această apreciere. Aici ar trebui să adăugăm că referitor la Privatbank nu putem aplica doar metode pur economice de analiză. Și aceasta din motivul că este destul de important factorul politic. Nu credem că Igor Kolomoiski, care știe că în orice clipă grupul său financiar poate să ajungă din cer senin la marginea prăpastiei, va cădea de acord să investească noi sume bănești în copilul său financiar, ceea ce înseamnă că el va încerca să șantajeze statul. Situația rămâne statică și credem că lucrurile nu se vor schimba în mod radical în cel mai scurt timp, în pofida dorinței evidente a Președinției și aliaților politici / economici de a-l pedepsi pe Igor Kolomoiski.

Așadar, falimentarea sau lichidarea grupului „Privat” nu este nici în interesul lui Kolomoiski, dar nici în interesul Guvernului. După cum se știe, încrederea populației în băncile din Ucraina este minimală, iar anunțarea incapacității de plată a grupului „Privat” va determina o adevărată panică, mai bine zis, un adevărat haos financiar și social în întreaga țară. Va avea de suferit economia țării în genere. Este limpede că Banca Națională nu are resurse necesare în fondurile sale pentru a acoperi pierderile deponenților.

În aceste condiții, falimentarea băncii lui Kolomoiski va însemna pentru populație o catastrofă națională. Și cine va fi responsabil de cele întâmplate în ochii electoratului? Răspunsul este logic: președintele țării și șeful executivului. Din acest punct de vedere, amenințările unor politicieni apropiați de președinte privind soarta Privatbank pare a fi un joc public, o demonstrare a forței pentru mass-media.

O altă variantă examinată de experți este posibila naționalizare a băncii lui Kolomoiski. Potrivit legii, statul poate naționaliza în caz de necesitate orice bancă cu 2% de depozite naționale ale populației. După o posibilă naționalizare, statul va trebui să scoată în vânzare grupul „Privat”. Pentru detalii, băncile naționalizate în anul 2009, an de mare criză în Ucraina, nu au fost vândute nici până în ziua de astăzi. Și atunci, la ce bun un monstru financiar castrat statului condus de Poroșenko?

Din aceste considerente, dacă presupunem că Președinția ucraineană analizează logic și gândește la rece lucrurile, Kievul nici nu trebuie să se gândească la falimentarea artificială a grupului „Privat”, ci este chiar interesat în recapitalizarea din fondurile statului a băncii lui Kolomoiski, fiindcă de funcționarea normală a acestui grup financiar depinde în mare parte stabilitatea cursului valutar în Ucraina. Deci, declarațiile neprietenilor lui Igor Kolomoiski despre faptul că grupul lui financiar este o țintă evidentă a președintelui pot fi calificate ca fiind o adevărată cacealma.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

4 + nineteen =