Companiile ucrainene intră pe piaţa internaţională a achiziţiilor publice

M&A

Victorie diplomatică la Kiev! Aşa este calificată alăturarea Ucrainei la Acordul privind Achiziţiile Publice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (GPA). Recent, cererea Ucrainei de se alătura la regulile şi normele acestui Acord a fost susţinută în unanimitate de către Organizaţia Mondială a Comerţului. Potrivit locţiitorului ministrului ucrainean al Economiei, Max Nefedov, acest eveniment deschide piaţa internaţională a achiziţiilor publice pentru companiile din Ucraina.

Potrivit unei postări pe contul său de Facebook, Nefedov califică alăturarea statului ucrainean la Acordul privind Achiziţiile Publice drept o victorie diplomatică, menţionând că Ucraina va avea acces la pieţele externe fără să schimbe în mod urgent legislaţia.

Piaţa noastră şi aşa este deschisă pentru companiile străine. În pofida unei reglementări juridice stricte, companiile străine îşi permit să deschidă în Ucraina filiale şi să activeze prin intermediul lor. În acelaşi timp, pieţele altor ţări erau închise pentru producătorii noştri şi era imposibil ca o întreprindere medie din Ucraina să deschidă o filială în Noua Zeelandă sau în Norvegia, – argumentează victoria sa diplomatică Max Nefedov.

În acelaşi timp, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Economice şi Comerţului de la Kiev susţin că Ucraina a tot încercat să se alăture la Acordul amintit mai sus începând cu 2011, însă rezultatul final a fost atins doar acum. Aşadar, pur formal, companiile ucrainene vor avea posibilitate să participe la licitaţiile internaţionale şi să-şi dezvolte afacerile peste hotarele statului ucrainean.

Pentru detalii, Acordul privind Achiziţiile Publice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului cuprinde 45 de state membre, inclusiv statele UE, dar şi organizaţii internaţionale ca Fondul Monetar Internaţional ş.a. în calitate de observatori. Acordul introduce proceduri unice de desfăşurare a achiziţiilor publice, de alegere a învingătorilor, prevăzând un acces deplin la pieţe, inclusiv şi la documentaţia necesară.

Trebuie să adăugăm că au apărut mai mulţi critici ai alăturării Ucrainei la Acordul privind Achiziţiile Publice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (GPA). Aceştia susţin că Acordul reprezintă o ştire bună şi un avantaj pentru 0,01% din companiile ucrainene pentru că mediul de afaceri din Ucraina nu poate concura cu cel de peste hotare nici la capitolul calităţii bunurilor şi serviciilor, şi nici la capitolul preţurilor. De aceea, potrivit unor experţi (Ivan Galenko, Dmitri Zubkov), în rezultatul implementării GPA, în Ucraina se vor închide o sumedenie de companii mici şi medii, care vor fi înghiţite de cele din străinătate. Şi aceasta din motivul că întreprinderile mici şi mijlocii din Ucraina nu produc bunuri şi nu prestează servicii în cantităţi mari şi la preţuri accesibile, de aceea ele vor fi marginalizate în cadrul licitaţiilor.

Pe de altă parte, mediul de afaceri din Ucraina nu prea este familiarizat cu regulile sistemului internaţional de achiziţii. Ca şi în cazul implementării Acordului de Liber Schimb Ucraina-UE, implementarea GPA în folosul Ucrainei necesită desfăşurarea de seminare, companii de informare şi consultări pentru manageri, exportatori, oameni de afaceri în genere, care vor trebui să se acomodeze la noile realităţi economice şi să-şi revizuiască strategiile de business.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

20 + eighteen =