Nimeni nu este fericit după alegerile locale din Ucraina!

alegeri prezidențiale

În Ucraina s-au desfășurat alegerile locale. În unele orașe mari, la 15 noiembrie va avea loc cel de al doilea tur al alegerilor pentru postul de primar, însă scrutinul din 25 octombrie ne permite să facem unele concluzii, neglijarea cărora ar fi o mare greșeală.

Participarea la vot și supărarea electoratului

Una dintre cele mai mari probleme ale alegerilor locale este nivelul redus de participare la vot – circa 50 la sută. Așadar, majoritatea alegătorilor ucraineni au ignorat scrutinul, fiindcă nu mai cred în promisiuni politice, dar mai ales în capacitatea alegerilor de a determina anumite schimbări.

Este de menționat că electoratul s-a simțit jignit la aceste alegeri, fiindcă majoritatea partidelor politice naționale au decis să nu depună mari eforturi în timpul campaniei electorale, crezând că vor fi votate în mod automat. Societatea ucraineană a demonstrat în acest caz că a apărut o nouă cerere pe piața electorală  față de noi lideri de opinie. Este totuși un lucru alarmant că jumătate de țară a ignorat alegerile, ceea ce este o catastrofă pentru partidele politice neputincioase și incapabile de a mobiliza electoratul.

Absenteiștii vechi și absenteiștii noi

În același timp, indicele participării la vot reprezintă un semnal rău de tot pentru Blocul lui Petro Poroșenko „Solidaritatea”. Dacă presa occidentală a ajuns la concluzia că alegerile locale din Ucraina reprezintă un nou succes al echipei lui Poroșenko, din interior, în baza unei logici sociologice pure, se creează impresia că absenteiștii anului 2015 nu sunt acei care s-au plictisit de politică, dar acei care sunt decepționați de acțiunile președintelui și premierului și întregii echipe de reformatori. Constatând că după Euromaidan situația nu s-a schimbat radical și că reformele au loc cu mari întârzieri, cetățenii au găsit de cuviință în genere să nu mai vină la urnele de vot, demonstrând în acest mod că protestează electoral, dar protestează totuși.

Așadar dacă absenteiștii ucraineni de cândva erau indiferenți față de sfera politică, cei de acum se pare că au atitudine critică (posibil protestatară) față de autorități. Acest fapt este determinat de reducerea la zero a procesului de curățare și purificare a elitei politice post-Euromaidan și de „revopsirea” treptată a colaboratorilor fostului președinte Viktor Ianukovici în alte culori prodemocratice și proeuropene. Decepționarea, frustrarea și apatia sunt firești în astfel de situații.

Cine este fericit după alegeri?

Ne punem întrebarea: cine este mulțumit de rezultatele alegerilor locale din Ucraina? Răspunsul ar fi următorul – nimeni. Blocul lui Petro Poroșenko „Solidaritatea” este reprezentat în majoritatea consiliilor locale, însă nicăieri nu este o forță politică dominantă, nici centrală măcar. În unele regiuni o adevărată renaștere a cunoscut partidul „Batkivșcina” (Patria) condus la nivel național de Iulia Timoșenko, însă nu putem constata acest fapt în cazul întregii țări. Noile forțe politice în unele regiuni au fost votate, în altele – nu. Forțele de opoziție (unele dintre care sunt proruse) pretind la monopolizarea vieții politice locale în unele regiuni din estul și sudul țării, dar despre o revanșă totală a lor la scară largă nu putem vorbi, ceea ce înseamnă că nimeni din actorii politici nu este fericit în totalitate după aceste alegeri.

O semi-fericire politică poate să se refere la președintele Petro Poroșenko, care și-a păstrat deocamdată pârghiile de influență cu ajutorul forțelor politice-satelit în regiuni și nu a permis dezechilibrarea vieții sociale, însă situația se poate schimba de la o zi la alta.

 Adie vântul alegerilor anticipate

În acest context al alegerilor democratice cu rezultate proaste pentru toți, inclusiv pentru electorat, tot mai multe zvonuri vor apărea și apar deja la Kiev privind necesitatea desfășurării alegerilor parlamentare anticipate. Aceste alegeri nu numai că sunt dorite de unele forțe politice, dar ar fi și necesare din perspectiva stabilirii unui dialog dintre centru și periferie. Dacă Frontul Popular al premierului Arseni Iațeniuk a învins în cadrul alegerilor parlamentare din 2014, peste un an ratingul acestui partid este egal cu zero, nu se mai bucură de popularitatea electorală de odinioară nici Partidul Radical, iar pe ruinele Partidului Regiunilor apar tot mai multe forțe politice, unele dintre care sunt destul de loiale și apropiate de Președinție.

De fapt, toate partidele politice cu membri în Parlament au frică de alegeri parlamentare anticipare, ținând cont de ratinguri și popularitate. Cel mai activ au început să vorbească despre necesitatea desfășurării alegerilor parlamentare persoanele apropiate de Mihail Saakașvili, fostul președinte georgian și guvernatorul al regiunii Odesa, care, cine știe, să nu fi ajuns la concluzia că un partid politic național i-ar fi prins bine.

Deci, situația politică din Ucraina după alegerile din 25 octombrie 2015 nu numai că nu s-a stabilizat, ci a devenit una incertă. În anul 2014, în preajma alegerii sale în postul de președinte, Petro Poroșenko spunea că relansarea dezvoltării politice și economice va avea loc după alegerile parlamentare și cele locale. Acum, însă, constatăm că niciuna dintre măsuri propuse nu au determinat atingerea scopului propus. Se simte deja adierea unui vânt lejer al alegerilor parlamentare anticipate, pentru care Președinția nu este deocamdată pregătită.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

17 + 2 =