Republica Moldova erupe?

  Republica Moldova

  Republica Moldova e un vulcan. Erupe zilnic, iar lava sa distruge ce a mai rămas în acest stat. În vara lui 2015, mocnind încet, dar sigur vor avea loc alegerile locale. Republica Moldova e un stat aflat în agonie. Or, numai așa putem califica prezența personalităților ca Ilan Shor, reținut pentru miliardul furat de la Banca de Economii, pe liste ca candidat la funcția de primar în orașul Orhei sau a controversatului om de afaceri, Renato Usatâi la Primăria orașului Bălți. Totuși, bătălia cea mare se va da pentru Chișinău. Unde, 17 persoane candidează pentru a ajunge în fruntea Municipiului Chișinău. Respectați sau catalogați cu șanse sunt totuși cu mult mai puține persoane. Primul pe listă, dar nu și ca importanță este comunistul, Vasili Chirtocă, candidatul care are numele de familie foarte apropiat ca a actualului primar, diferența fiind făcută de o singură vocală. Or, ruși, care sunt în linii mari votanți comuniști nu pot pronunța diftongul „oa” din limba română. Comuniștii nu și-au învățat lecția de la alegerile parlamentare, unde partidul PCR, cu simbol asemănător ca a PCRM-ului era cât pe ce să acceadă în parlament, după ce votanții comuniștilor au greșit formațiunea în dreptul căreia au pus „votat” (a se lua în considerație că PCR-ul a luat 4,92%, deși au cheltuit extrem de puțini bani). Astfel, comuniștii lui Voronin riscă și acum să mai piardă vreo 5% în favoarea liberalului Dorin Chirtoacă. Aici e de adăugat că comuniștii o să piardă voturi și pe contul candidatului lor, care este un milionar controversat, care nu s-a manifestat nici într-un fel în politica moldavă.

  Următoarea pe listă este nimeni alta decât Zinaida Greceanîi, doamnă, titrată cu cea mai mare încredere din partea votanților de stânga. E o succesoare a lui Igor Dodon, care a pierdut la ultimele alegeri în fața lui Dorin Chirtoacă. Totuși, ruptă din armata lui Voronin, doamna s-a manifestat negativ participând la scheme frauduloase de delapidare a banilor alături de șeful ei de partid. În plus, la acel 7 aprilie ea era prim-ministru și a dat ordin să fie împușcați protestatarii, fapt care s-a soldat cu moartea a 5 persoane.

  Ilian Cașu este încă un necunoscut fără șanse, dar care apare din când în când în arenă datorită faptului că a fost propus de controversatul actor  al Moscovei Renato Usatâi!

  Oazu Nantoi, propus de nou formata echipă care îl are ca axis-mundi pe ex-liberal-democratul Iurie Leancă. Respectat, dar fără a fi catalogat cu șanse reale, Oazu Nantoi e mai curând un comentator politic, de cât un politician. Iar candidatura sa este una foarte palidă față de prima nominalizată, Octavian Țîcu. Cel din urmă refuzând propunerea venită din partea echipei Leancă, considerându-l pe Dorin Chirtoacă candidatul ideal pentru a rămâne încă un mandat la Primărie.

  La aceste alegeri PLDM-ul se lasă în mâna lui Serafim Urecheanu, ex-primar de Chișinău care a adus capitala la marginea prăpastiei financiare, construcții și gherete ilegale, drumuri nereparate, investiții absente. Aici e de adăugat că PLDM-ul este într-o scădere constantă datorită coaliției sale tacite cu comuniștii.

  Mihai Cârlig, Grigore Petrenco, Oleg Brega, Valeriu Klimenco, Marcel Darie sunt persoanele care încearcă să lupte pentru postul de primar aruncând cu murdărie în actualul edil, Dorin Chirtoacă.

  De această dată a surprins PD-ul, care deși compromis datorită conducerii sale, a venit cu o candidatură frumoasă, Doamna Ministră a Culturii Monica Babuc, resprectată în cercurile înalte din republică. Totuși, nici dumneaie nu are șanse în fața actualului primar Dorin Chirtoacă.

  Huiduit, considerat vinovat de cele mai bizare fenomene, Dorin Chirtoacă are șanse majore să rămână la Primărie din primul tur. Întrebarea se pune dacă va avea Dorin Chirtoacă majoritate funcțională în Consiliul Municipal Chișinău.

  R.D.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  16 + two =