Chișinăul și Tiraspolul pot discuta, la Sibiu

  transnistria

  În perioada 26-29 martie la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a avut loc workshop-ul internațional „Analiza comparativă a dezvoltării pe cele două maluri ale Nistrului”. Discuțiile au avut loc pe cinci domenii: economic, politic, mass-media, drepturile omului și societatea civilă. De asemenea la eveniment au luat parte câte un reprezentant de la Ambasada Ucrainei în România, Ambasada Federației Ruse în România și de la MAE-ul românesc.

  După prezentarea lucrărilor pe fiecare domeniu a unui reprezentant din Moldova și a unuia din regiunea Transnistreană aveau loc discuții în urma cărora s-a constatat următoarele aspecte importante.

  Conflictul din Ucraina influențează puternic situația pe ambele maluri ale râului Nistru, ceea ce poate agrava procesul de soluționare a conflictului. Ambele părți au ajuns la concluzia că situația actuală este în detrimentul părților conflictuale, iar pe an ce trece situația nu se îmbunătățește semnificativ. Vladimir Yastrebceak a subliniat faptul că părțile trebuie să se perceapă reciproc ca parteneri, în același timp toate argumentele sale porneau de la premisa că regiunea transnistreană este un stat separat ceea ce făcea ca uneori discuțiile să pornească pe o cu totul altă latură. De exemplu V. Yastrebceak care predă dreptul la Universitatea „Taras Șevchenco” de la Tiraspol sub nici un fel nu a înțeles (sau a făcut să pară așa) de ce oamenii din regiune sunt dați în judecată, el susținând că în regiune funcționează propriul sistem juridic, astfel unele aspecte a discuțiilor pe drepturile omului le-a considerat politizate.

  Admirabil a fost curajul doamnei Luiza Doroshenco care a prezentat foarte obiectiv problemele cu care se confruntă mass-media în regiune și anume faptul că ea se prezintă unidirecțional, iar tot ceea ce nu convine statului este interzis.

  În urma prezentării lucrărilor, dar și discuțiilor s-a constat că probleme sunt pe ambele maluri, însă soluționarea privește cel mai mult anume părțile conflictuale. Nici un reprezentant a Tiraspolului n-a negat influențele externe care împiedică procesul de soluționare ceea ce duce ușor la idea că oamenii din regiune totuși înțeleg foarte bine situația însă nu întreprind nimic.

  Cel mai importantă idee totuși este că dezvoltarea este unica metodă de soluționare a conflictului, iar părțile conflictuale ar trebui să depună eforturi majore pentru apropierea malurilor, problema e într-un lucru simplu – vor oamenii din Transnistria să fie în componența Moldovei?

  T.I.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  11 − 10 =