Republica Moldova va fi condusă de un Guvern minoritar

  guvern

  În urma unor negocieri îndelungate și controversate, pe alocuri, Moldova are o coaliție de guvernare. Asta ar fi trebuit să fie o noutate bună deoarece a fost așteptată aproape 2 luni. Însă crearea unei coaliții minoritare între Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat și votarea președintelui Parlamentului cu ajutorul votului Partidului Comunist a surprins și a iscat multe controverse la Chișinău. În cadrul ședinței Parlamentului de vineri, 23 ianuarie, Președintele PLDM, Vlad Filat a anunțat în plenul Parlamentului: „PLDM împreună cu PD au convenit să-și asume responsabilitatea guvernării în țara noastră” după care au semnat acordul de creare a Alianței pentru Moldova Europeană. Și Marian Lupu a prezentat această opțiune ca fiind cea una potrivită la moment, Confirm că am decis instituționalizarea acestei alianțe, formată din PLDM și PDM. Este drept că rezultatele alegerilor au format niște condiții deloc ușoare pentru a forma o alianță. Ne cerem scuze în fața cetățenilor că aceste negocieri au fost de durată. Prin acest act punem capăt unei perioade de incertitudine. A venit timpul pentru acțiuni și a trecut vremea declarațiilor”- a declarat Lupu într-un briefing, înainte de semnarea actului de constituire a noii alianțe. Partidul liberal care a participat la negocieri a trecut în opoziție. Mihai Ghimpu a declarat ”PL poate reveni la discuții doar în cazul în care aceste 2 partide renunță la acordul semnat între ei și acceptă continuarea discuțiilor între PLDM PD și PL, noi nu vom adera la o coaliție susținută tacit de PCRM.” Totodată Ghimpu spune că nu va vota candidatura lui Iurie Leancă pentru funcția de premier, transmite inprofunzime.md. Partidul Socialiștilor a trecut la fel în opoziție, ”una dură și profesionistă”, conform declarației Zinaidei Greceanâi.

  Comentatorii Politici nu sunt foarte optimiști în eficiența activității unui Guvern minoritar. Analistul politic Oazu Nantoi vede formarea unui Guvern minoritar ca pe o soluție nefericită în cazul R. Moldova, așa cum a fost și în alte state. „Acest anunț nu poate fi rupt din contextul declarațiilor făcute după 20 ianuarie, când la Chișinău au fost reprezentanții familiilor europene. Documentul care a fost prezentat atunci a vorbit despre faptul că există un compromis european. Acum înțelegem că acest compromis nu a fost atins”, punctează Nantoi pentru Ziarul Național.

  libris.ro
  De aceeași părere este și comentatorul politic Anatol Țăranu care spune că un Guvern minoritar este foarte fragil și nu poate face față unor eventuale crize politice. „Este foarte important să vedem cine își va da votul pentru învestirea noului Executiv. Cel mai probabil, acesta va fi Partidul Comuniștilor. Dar nu cred că un asemenea Guvern va rezista o perioadă lungă de timp. Experiența altor state a demonstrat că un Guvern minoritar este foarte vulnerabil și, de obicei, cade la prima criză politică”, explică Țăranu pentru aceeași publicație.

  Nici oficialii europeni nu agreează componența coaliției de la Chișinău. Preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Graham Watson, critică crearea Alianței pentru Moldova Europeană (AME), formată din PLDM și PD. Acesta a postat pe contul său de Twitter un mesaj de îngrijorare față de decizia luată de liderii pro-europeni de la Chișinău. “Premierul Iurie Leancă și Partidul Liberal au fost marginalizați de interesele mari de afaceri, care preferă o înțelegere cu comuniștii”, a spus acesta.

  Fostul premier, Ion Sturza, se declară dezamăgit de situația politică din Republica Moldova. Acesta a postat un mesaj pe contul său de facebook adresat moldovenilor: ”Ce ați făcut moldoveni? Ați căzut prada matricei mafiote?”

  O situație similară a avut loc în 2005, când Iurie Roșca l-a votat pe Voronin. Printre deputații Parlamentului de atunci care l-au votat pe Voronin se numără și actualul lider PLDM, Vlad Filat.

  R.C.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  16 − 6 =