Moldova – gubernie rusească?

  Comuniștii vor fi la guvernare!

  Au mințit alegătorii, au mințit europenii și totul pentru a-și păstra business-urile și libertatea. La Chișinău, la 23 ianuarie 2015, PLDM și PDM au format Alianța pentru Moldova Europeană. De jure, alianța a fost formată din 2 partide, de facto, alaința e constitită din trei. Alianța tacită cu a treia componentă, PCRM-ul, analizând acum, a fost un plan bine pregătit încă din campania electorală de democrați. Deși, au promis că nu fac front comun cu comuniștii în campanie, cele două formațiuni au uitat promisiunile sale. Astfel, și-au trădat alegătorii. Liberalii, sunt evident vinovați. Pentru că au cedat prea multe, pentru că sunt sinceri și pentru că doreau să-și onoreze angajamentele făcute față de alegători și partenerii europeni.

  Deși, au venit la Chișinău și au avut unele recomandări, europenii nu au putut influența decizia democraților. Astfel, Graham Watson, Președintele ALDE și ex-raportor al UE pentru Republica Moldova a reacționat imediat și a spus: „Very bad news from Moldova. Prime Min Leanca and the Liberal Party sidelined by big business interests who prefer a deal with the Communists”.

  libris.ro
  Mai mult, Dan Dungaciu, Consilierul Președintelui României Klaus Iohannis a menționat: Fondurile europene pregătite pentru R. Moldova, în sumă de aproximativ 700 de milioane de euro, vor fi suspendate. Şi asta pentru că pe 60% din cele aproape 2 miliarde de euro şi 1 miliard de dolari oferiţi până acum ţării noastre există suspiciuni, atât la Bruxelles, cât şi la Washington.

  Ei bine, PL era privit ca cel mai pro-european partid cu cel mai clar mesaj pro UE și pro NATO. Acum, PL este unicul partid pro-european, unicul partid care s-a angajat să ducă înainte stema demnității de neam acasă, la Chișinău.

  Acum avem o coaliție PLDM-(PCRM)-PDM, în frunte cu Vladimir Plahotniuc… urmează, posibil anticipate, instabilitatea acestei coaliții este prea mare, iar aspirațiile și setea de putere a liderilor acestor formațiuni este invers proporțională cu dorința lor de a reforma ceva în țară.

  Este clar, Republica Moldova are nevoie de reforme, care puteau fi asigrate numai de liberali și de partenerii europeni. Acum, când liberalii sunt lăsați în afara actului guvernării, iar europenii se întorc cu spatele la oligarhii autohtoni, cine o să asigure implimentare reformelor?! Poate un comunist mascat în democrat, sau poate un ex-premier demis pe acte de corupție sau poate de Voronin?

  Cu siguranță, data de 23 ianuarie semnifică nu stagnare, ci regres. S-a pus punct la speranțele noastre și la aștptările pe care le-am avut. Istoria de succes a Republicii Moldova demult începea să pălească, azi a murit definitiv, iar politicienii europeni și-au scos masca și și-au arătat adevărata față.

  Un guvern minoritar și o opoziție constructivă sunt o utopie. În cazul Republicii Moldova, acest guvern care va fi condus de o liberal-democrată, chiar dacă Filat a declarat că Leancă va rămâne candidatul PLDM la această funcție, acesta nu va întruni voturile comuniste.

  Cu certitudine, guvernul minoritar va cădea repede, iar un alt guvern are mari șanse să întrunească voturile partidelor de stânga. Or, în aceste zile Dodon este plecat la Moscova și Zinaida Greceanîi a declarat că este gată să facă alianţă cu PDM și cu PCRM. Astfel, nu este exclus să avem în loc de Parlament, Dumă, iar Moldova să devină o gubernie rusească.

  R.D.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  5 × four =