Serafim Ureachean, ultimul ecou

Serafim Urechean este un om politic din Republica Moldova, preşedintele Curţii de Conturi a Republicii Moldova. A îndeplinit funcţia de primar general al municipiului Chişinău şi câteva zile cea de prim-ministru interimar al Republicii Moldova . A fost preşedinte al partidului Alianţa „Moldova Noastră” şi prim-vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova  din 2009 până în 2010.

Rămas de la o vreme în umbra politicului, Serafim Urechean renaşte cu o declaraţie sinucigaşă din dorinţa de a apărea mai des pe panouri. Recent, ex-primarul de Chişinău a declarat că în vara lui 2014 când vor ava loc alegerile locale va candida din nou la funcţia de primar. După mai multe încercări de a atrage atenţia publicului şi a presei, Preşedintele Curţii de Conturi doreşte din nou pătimaş funcţia de primar. Declaraţia sa deloc modestă a trezit zâmbete la Chişinău: „În primul rând, oamenii ţin minte tot ce a făcut echipa mea timp de 11 ani de aflare la conducerea municipiului. Memoria lor este împrospătată mereu de acele ticăloşii, pe care le-a făcut şi continuă să le facă acest tânăr „gentilom” pe nume Dorin Chirtoacă. Aşa că eu nici nu va trebui să mă cheltui pentru agitaţie: strada Ismail, linia de troleibuze din Durleşti, reconstrucţia Catedralei Naşterea Domnului şi Clopotniţei şi multe altele. Veniţi în orice cartier din oraş – peste tot sunt prezente faptele noastre bune”.

Evident, în cei 11 ani realizările lui Urechean nici pe departe nu se pot compara cu cele a actualului Primar, Dorin Chirtoacă. În primul rând după venirea lui Dorin Chirtoacă  s-a reuşit evitarea falimentului capitalei şi au fost achitate datoriile acumulate până în anul 2007, datorii care s-au ridicat la suma de 800 de milioane de lei. În perioada 2007-2008 bugetul capitalei s-a dublat. Datorită Primarului General, pe străzile Chişinăului, 11 dintre acestea au fost modernizate complet, circulă 102 troleibuze noi şi 30 renovate în premieră la Chişinău. Important de menţionat este că de atenţia primarului nu sunt lipsite suburbiile Chişinăului, care în ultimul an, au înregistrat o creştere a investiţiilor de 10 ori mai mare comparativ cu 2007. Printre succesele remarcabile ale echipei municipale se înregistrează şi construcţia a 180 km de apeducte, canalizare, gazoducte. Au fost soluţionate problemele legate de mirosului pestilenţial de la staţia de epurare, miros care înăbuşea aerul capitalei, precum şi de inundaţiile cu care se confruntau chişinăuţenii. Din 2007 au fost construite 150 de terenuri de joacă pentru cei mici, iar pentru tinerii inteligenţi au fost alocate 212 burse.

Politica trebuie făcută nu din disperare. Ajunşi la urnele de vot, cetăţenii nu mai pot fi minţiţi, iar diferenţa pe care au trăită de la schimbul de generaţii produs între 2005-2007 a fost uluitoare. Un primar de factură nouă care nu a făcut politică, ci a adus schimbări nu poate fi pus pe cântar cu cel care este Serafim Urechean.

Evident, în luna lui iunie Dorin Chirtoacă va avea mulţi contra candidaţi, şi cu siguranţă el va ajunge în turul doi.

Succesul lui Dorin Chirtoacă e greu de depăşit, ori abilităţile sale sunt peste percepţiile unora, iar ideea unui politician de format nou a căpătat contur abia cu apariţia acestui tânăr.

R.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

thirteen − four =