O opoziţie matură

  PCRM

  Este confirmat, PCRM e dispus să susţină  coaliţia partidelor pro-europene intrate în Parlament. După plenara partidului, liderul formaţiunii, Vladimir Voronin, a anunţat că PCRM este gata să colaboreze cu partidele care au acces în Parlament pentru a realiza anumite prevederi din platforma electorală a partidului. PCRM va insista şi pe obiective ce ţin de integritatea, suveranitatea şi statalitatea Moldovei. „Asta nu înseamnă o coaliţie. Asta înseamnă că toţi noi trebuie să conştientizăm că avem un singur popor. Şi indiferent cine şi cum a fost ales, el trebuie să reprezinte interesele acestuia”. Dacă propunerile PCRM vor fi incluse în viitorul program de guvernare, Voronin admite că în 2016 formaţiunea sa ar putea participa la alegerea preşedintelui ţării. Însă, pentru a oferi voturile necesare, comunistul spune că opoziţia trebuie să deţină şi controlul asupra unor instituţii ale statului precum CCA, CEC, Curtea de Conturi, aşa cum a fost în 2005.

  Practicile europene vorbesc despre controlul partidelor de opoziţie asupra unor instituţii de stat, care ar ţine mereu partidele de la guvernare în tonus. Asta ar însemna că partidele pro-europene rămân în vechea componenţă pentru a forma noua-veche coaliţie.

  Totuşi, comuniştii nu vor face alianţă cu restul partidelor intrate în parlament. Dodon şi socialiştii săi apatici nu mai fac nimic decât să respingă cetăţenii şi să intimideze mass-media.

  Între timp, plenara CC a partidului comunist a decis să-l elibereze din funcţia de secretar executiv al PCRM pe Iurie Muntean. Obligaţiile acestuia au fost preluate de către deputatul Artur Reşetnicov. Surpriza nu a fost mare, ori ultimele declaraţii a lui Iurie Munteanu veneau în contradicţie cu politica partidului.

  Acum, după 5 ani de opoziţie, putem vorbi despre o opoziţie matură şi maturizată? Declaraţi şi ei pro-europeni, comuniştii noştri par a fi iniţiaţi în practicile democratice internaţionale, lucru care nu ar putea să nu bucure.

  Ajunşi la o răscruce de drumuri, putem vorbi despre un rezultat irepetabil, când şi opoziţia a conştientizat că Uniunea europeană este unica cale spre modernizarea statului, iar cerinţele lor sunt un aspect normal, implicat în lumea întreagă.

  În concluzie, la ora actuală avem o coaliţie în devenire, calmă, cumpătată şi o opoziţie împlinită, coaptă. Aceste 2 componente ar putea propulsa Statul, Republica Moldova cu mult înaintea etapei la care suntem acum. Rămâne numai Dodon izolat, opozant nu doar al opoziţiei şi al guvernării, dar şi al statului şi a cetăţenilor. Or, tot ce face acest individ este promovarea imaginii Rusiei şi apărarea intereselor statului cu influenţă.

  R.D.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  four × 2 =