Hoții în Lege

    Hoţii în Lege

    „Hoții în Lege” sunt principalii actori ai lumii interlope în spațiul ex – sovietic, într-o oarecare măsură, pot fi echivalați cu „baronii locali” din Romania. Primele mențiuni despre „Hoții în Lege” au apărut la începutul anilor ’30 ai sec. XX în locurile de detenție ale Uniunii Sovietice.

    Specificul acestei elite constă că ei urmează a fi încoronați de lumea criminală, dacă întrunesc următoarele condiții: sunt condamnați cu ispășirea pedepsei sub formă de închisoare, au o autoritate în lumea interlopă, nu sunt căsătoriți și nu dispun de careva legături cu reprezentanții instituțiilor de stat. Așadar, fiecare membru din categoria „Hoții în Lege” este șeful propriului grup criminal, având în subordine zone de influență, fie în business sau în alt domeniu (competiții sportive), cu un profit oarecare.

    Această moștenirea sovietică s-a manifestat din plin și în Republica Moldova, însă războiul dintre clanurile criminale a luat sfârșit în primele zile ale lunii februarie 2000, odată cu asasinările celor mai temuți capi ai lumii interlope din Moldova, Evghenii Grișcenko, alias „Jeka” sau Valeriu Rotari, alias „Zelionyi (Verdele)”.

    Dar, ceea ce urmează de accentuat, este că „marii șefi” au fost exterminați fie de circumstanțe, fie de organele de drept din Republica Moldova, însă, în mare măsură, executorii ordinelor au rămas la libertate, cu preluarea metodelor folosite. Aceștia fiind principalii succesori și exponenți ai criminalității transfrontaliere, ce constituie un factor de risc al ordinii publice și siguranței naționale.

    Unul, din protagoniști este tizul scriitorului moldovean, Ion Druță, poreclit „Vanea Pisateli( Ion Scriitorul)”, care a fost condamnat de Curtea de Apel din Chișinău la 20 de ani de închisoare, pentru că a comandat asasinarea a trei oameni, dar a fost eliberat în aprilie 2014, în condiții incerte. De asemenea, acesta este și inculpat într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului București, alături de alt actor în această schemă criminală, Vitalie Proca. Reamintim, că Ion Druță este acuzat oficial de statul român, că i-ar fi ordonat lui Proca asasinatul interlopului din România Puiu Mironescu.

    Or, o altă acțiune prin care s-a evidențiat este asigurarea unui trafic de arme din stânga Nistrului, din regiunea Transnistreană din Republica Moldova în Ucraina. Ceea, ce a urmat este caracteristic filmelor de acțiuni. Astfel, în cadrul unei operațiuni speciale, desfășurate de organele de forță din Republica Moldova, anume Serviciul de Informație și Securitate, Procuratura Generală și Inspectoratul Național de Investigații, a fost reținut autoritatea criminală Ion Druță, alias „Vanea Pisateli”.

    Din comunicatul de presă, emis de organele de drept, reiese că în momentul reținerii din 04 noiembrie 2014, Ion Druță se deplasa cu un automobil de model „Ford Taurus”  împreuna cu un cetățean, cunoscut și drept „Ghena Cliford” pe numele căruia este eliberat mandat de arest pe un termen de 30 de zile de către Judecătoria Centru,  municipiul Chișinău pentru trafic de droguri. Temei pentru pornirea urmării penale a servit faptul cercetării efectuate într-o fâșie forestieră de lângă localitatea Vărzărești, raionul Nisporeni, unde a fost depistată și ridicată o geantă în care se afla un pistol de model ,,TT” și un aruncător de grenade de model ,,RPG-18” (armă destinată pentru nimicirea tancurilor).

    Faptul, care a atras o mare atenție, este prezența reprezentanților Serviciului de Informație și Securitate la reținerea interlopului moldovean, ceea ce provoacă lungi meditații asupra necesității implicării în această acțiune a unui organ, a cărui competență este strict legată de securitate națională a statului. Sau totuși, eventualele apariții a „oamenilor verzi din Crimeea” pe teritoriul Moldovei, precum și asigurarea cu necesarul de muniții a acestora, depinde de un careva reținut din categoria „Hoții în Lege”?

    C.C.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    14 + eight =