Miroase a fum? Moscova devine tot mai frustrată de politica externă moldovenească!

    Miroase a fum! Tachinările între Putin și Timofti la summitul CSI, discursul Ministrului de Externe a Republicii Moldova la ONU, alte declarații ale oficialilor moldoveni despre statutul armatei ruse în Transnistria, au fost ”o uvertură și pot fi privite ca simple incidente diplomatice”.

    Situația devine mai grea, odată ce Moscova începe a reacționa unilateral la ceea ce se întîmplă în Republica Moldova, pentru că, prin așa soi de mesaje, se pregătește terenul pentru acțiuni clare.

    Summitul CSI pare că a fost doar un preludiu. Guvernul rus începe a reacționa acid la numeroasele manifestări ale politicii externe independente a Republicii Moldova. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat recent că, dacă Republica Moldova va încerca să-și modifice statutul de neutralitate, Transnistria va fi susținută să-și aleagă viitorul său politic fără acordul Chișinăului. Mai mult, Lavrov a afirmat că, recent, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a scos în afara legii toate partidele care promovează vectorul eurasiatic, ceea ce e ”o minciună adevărată”. Nu au rămas neobservate nici evenimentele din societatea civilă. Printr-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a comentat o ”masă rotundă” care a avut loc la Bruxelles, unde, cîțiva analiști moldoveni și-au prezentat raportul despre misiunea de pacificare din Transnistria. Diplomații ruși au acuzat Republica Moldova de faptul că nu a semnat Memorandumul Kozak, un document din 2002, prin care conflictul de pe Nistru se rezolva prin federalizare și prin instalarea bazei militare ruse, și au declarat că orice modificare a statutului pacificatorilor ruși va complica procesul de rezolvare a conflictului. În rezumat, MAE-ul rus e iritat de independența Chișinăului, care începe a discuta chiar și dosarele pe care Rusia le credea cîștigate.

    Declarațiile de nivel înalt venite de la Moscova trebuie luate în serios. Cândva, Georgia, Ucraina și întreg Occidentul nu au tratat atent semnalele venite din partea Rusiei și, după cum a arătat istoria, consecințele ignoranței lor au fost destul de tragice. Desigur, înainte de alegeri, totul ce se discută la Chișinău irită Moscova, pentru că, cel mai probabil, ea nu va mai avea partidul său în parlament. Totuși, există un punct în care simpla iritație poate evolua spre o reacție în lanț și acest punct este neutralitatea Republicii Moldova. E o normă constituțională, aparent, nu are șanse să fie modificată fără referendum, însă, Curtea Constituțională a demonstrat că orice normă poate fi interpretată, chiar dacă e scrisă în constituție. Printr-o decizie a CC, articolul 13 din Constituția Republicii Moldova, care stabilea că limba de stat este moldoveneasca, a fost interpretat, iar răspunsul judecătorilor a fost că acest articol e în contradicție cu declarația de independență, care stabilește că limba oficială e cea română. Partidul Liberal încearcă să facă aceeași ispravă și cu articolul 11 din Constituție, care stabilește că Republica Moldova e stat neutru. Argumentarea liberalilor se bazează pe faptul că un stat nu poate fi neutru, odată ce are trupe străine pe teritoriul său. Răspunsul CC urmează a fi dat, însă, experiența spune că orice discuție despre statutul militar a unui stat post-sovietic trezește reacții violente din partea Rusiei. Dacă CC decide că „neutralitatea permanentă” e o normă neconstituțională, ne putem aștepta la reacții variate din partea Moscovei.

    Desigur, Partidul Liberal poate primi nota 10 pentru patriotism și 2 pentru logică politică. În condițiile în care relațiile moldo-ruse deja fierb, iar incidentele diplomatice se transformă în forma obișnuită de relații între cele două state, e un act de diletantism să faci drum la Curtea Constituțională pentru a cere modificarea statutului neutru a țării. Dacă se ajunge la acest punct, iar statutul Republicii Moldova de țară neutră va fi pus în discuție, Moscova va reacționa, iar fumul pe care îl observăm poate ceda locul focului.

    V.S.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    10 + seven =