Toamna se numără… voturile

  E toamnă din nou în R. Moldova și nu este una obișnuită, este o toamnă electorală! Partidele sunt pregătite pentru a intra în campanie, care a pornit neoficial încă din iarna trecută. Electoratul separat în două, stânga și dreapta va fi așteptat la data de 30 noiembrie la urnele de vot.

  Electoreatul de stânga este dezbinat între comunişti, socialişti şi democraţi. Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) care deși se declară împotriva valorilor europene, fiind supărat pe semnarea Acordul de Asociere, promovează totuşi integrarea statului moldovean în Uniunea Europeană. Socialiștii și alte minorități de stânga, susținătorii ai Rusiei, luptă vehement pentru reconstituirea Imperiului Rus. Tot de stânga pretind a fi şi democrații, care după desfăşurarea alegerilor pot urma două direcţii: să continue parcursul european alături de partidele democratice sau să revină la familia comunistă, la care nutresc mulţi dintre deputații PD.

  La fel şi electoratul de dreapta este împărţit între mai multe partide, din care doar 2 au șanse reale de a accede în parlament. Partidul Liberal-Democrat din R. Moldova (PLDM) care este condus de un lider compromis, demis printr-o moțiune de cenzură. Partidul Liberal din R. Moldova (PL), care deși a fost înlăturat din coaliția de guvernare, a continuat să supravegheze constituționalitatea acţiunilor guvernului.

  Pentru a câştiga capital politic, PDLM va organiza la 7 septembrie o acţiune publică în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în cadrul căreia va fi prezentat raportul de activitate pentru perioada ultimilor 4 ani. Evenimentul are un iz electoral deoarece în cadrul acestuia, liberal-democrații o să-și asume în totalitate semnarea Acordul de Asociere, reforma Ministerului Administraţiei şi Internelor și a justiției, și paradoxal vor vorbi despre lupta împotriva corupției. Or, cele mai semnificative acte de corupție sunt percepute ca fiind făcute de liderii acestei formațiuni. O mare greșeală pe care o să o facă această formațiune la evenimentul din 7 septembrie este că o să-l idealizeze pe bietul Filat, lăsându-l să vorbească despre realizări-fantomă la care nu a contribuit deloc.

  De asemenea, pentru a atrage o parte din electoratul nehotărât, PL se va întruni în Congresul Republican la data de 14 septembrie, unde delegații vor alege președintele partidului. Presa a măcinat mult acest subiect, încercând să ghicească dacă Mihai Ghimpu va rămâne la conducerea partidului sau se va retrage în favoarea lui Dorin Chirtoacă. În interiorul formaţiunii, lucrurile sunt simple: Dorin Chirtoacă este o personalitate importantă, o locomotivă a democrației, totuși liderul de jure și de facto al formațiunii este Mihai Ghimpu. Deși mulți îl vor detronat pe primul liberal din R. Moldova, ei trebuie să fie conștienți că membrii PL sunt mulțumiți de activitatea actualului președinte al partidului. Mihai Ghimpu a realizat tot ce și-a propus, nu a furat, nu a mințit și a luptat încă din perioada comunistă cu nomenclaturiștii sovietici.

  Toate partidele au echipele schimbate comparativ cu ultimul scrutin legislativ. PL-ul epurat de profitori, PLDM-ul care a pierdut fondatorii partidului, PD-ul profund comunizat și PCRM-ul care a rămas fără aripa dură, dar şi fără mai multe persoane carismatice. Stabili au rămas doar liderii acestor partide parlamentare, care în cel mai scurt timp își vor prezenta echipele și programele. Iar glorios va ieși acel partid care nu va gândi egoist, nu va face doar declarații, dar va gândi în interesul cetățeanului, plasând Bunăstarea, Adevărul și Libertatea în vârful piramidei moldave.

  R.D.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  8 − two =