Republica Moldova la răscruce politică – analiză pre-electorală

  Au rămas mai puțin de 100 de zile până la alegerile legislative din Republica Moldova, care vor avea loc pe 30 noiembrie, însă majoritatea partidelor politice importante, au intrat deja în febra pregătirilor. Activitatea celor patru partide care au șanse reale să ajungă în viitorul parlament se intensifică la maxim. Tot mai multe sondaje arată scăderea comuniștilor, menținerea liberal-democraților și democraților, precum și creșterea ușoară a liberalilor.

  Tabăra comuniștilor (PCRM) tot mai des apare în conferințe și briefing-uri de presă cu teme mai mult sau mai puțin importante acuzând puterea de verzi și uscate chiar dacă pe aceiași greblă au călcat și ei când erau la guvernare. Comuniștii au un handicap, nu au reușit să reformeze partidul, nici măcar în ochii propriului electorat, însă ultimele plecări demonstrează că lumea este nemulțumită, chiar dacă talibanii care au plecat erau doar de decor și uneori trăgeau partidul în jos. Faptul că Voronin s-a distanțat de Moscova, îi fac pe unii politologi să creadă că în viitoarea legislatură vor fi doar partide pro-europene. Această supoziție le dă bătăi de cap lui Filat și Lupu care deja se văd unii pe alții în brațele lui Voronin. Dacă se face o analiză a tuturor sondajelor și se ține cont și de situația geo-politică în care se află Republica Moldova, PCRM nu poate să ia mai mult de 30% din voturi.

  În barca verzilor (PLDM) este agitație maximă, partidul este pe punctul de a se rupe în două din cauza ambițiilor lui Filat, care ne mai fiind susținut de o bună parte a partidului, încearcă să îl înlăture pe Iurie Leancă, care deja l-a depășit demult la capitolul încredere politică. Filat vede un pericol real în Iurie Leancă și face tot posibilul, discret însă, să-l discrediteze, încearcă din răsputeri ca actualul prim-ministru să fie cât mai puțin promovat de către mașinăria propagandistică a PLDM-ului. Iar unii analiști politici, plătiți de Filat, își permit să se amuze și să îl critice pe Leancă, că chipurile prea des este văzut în compania democratului Igor Corman. Însă aceste trompete Filat-eliste uită să menționeze că Vladimir Vasilivici (Filat), a dat indicații directe tuturor subalternilor ca la toate evenimentele, atât publice cât și private, unde va participa el, Leancă să nu fie invitat. Opinia publică basarabeană, poate face ușor o statistică cu majoritatea evenimentelor politice organizate de PLDM – Leancă a lipsit de la toate. Se poate considera că mai devreme sau mai târziu această campanie de denigrare îi va exploda direct în faţă lui Filat, aripa condusă de Leancă alegând să se desprindă de PLDM. Graba cu care Filat a organizat „mega” mitingul european de pe 7 septembrie, dar și metodele comuniste de promovare dar și de impunere a medicilor, profesorilor, lucrătorilor vamali, a polițiștilor de a participa la el, denotă faptul ca Filat este disperat și încearcă să demonstreze că încă este o forță, chiar dacă mulți deja știu că nu mai este așa. Iar valul său de popularitate a scăzut sub 15% după ce a fost demis pentru acte de corupție în martie 2013.

  La democrați (PDM) este „Comedy Show”, după intoxicația în masă a tinerilor democrați de acum 2 săptămâni de la o tabăra de vară din Peresecina. Liderii acestui partid au început să mimeze democrația şi pe 28 septembrie vor organiza un scrutin electoral închis, la care vor participa membri, dar și simpatizanți ai PDM, pentru a decide lista electorală a formațiunii la alegerile parlamentare. Sună frumos acest gest, nu? „Intenţia democraţilor este simplă: crearea unor liste ai potenţialilor alegători ai PD, plata pentru semnătură a câte 200-300 de lei şi promisiunea de a plăti dublu în cazul în care aceştia vor vota pentru democraţi în scrutinul parlamentar din 30 noiembrie”. Datorită imperiului mediatic a lui Plahotniuc, democrații ajung ușor în casele oamenilor, fapt ce le va asigura un rezultat de până la 12-13 % din voturi
  Chiar dacă voi fi un pic părtinitor, cred că liberalii (PL) sunt singurii care sunt avantajați de actuala conjunctură politică. Aflarea în opoziție în ultimului an, le-a oferit posibilitatea să își stabilească o strategie nouă, cu care vor veni în fața alegătorilor după Congresul care va avea loc la jumătatea lui septembrie. Atenția multora este îndreptată asupra acestui eveniment, unde PL își va alege conducerea cu care va merge la scrutinul parlamentar. Cei de la PL au înțeles foarte bine cine sunt prietenii si de pe eșichierul de centru și cel de stânga. Încercările „colegului de alianță” Filat de a rupe Partidul Liberal a eșuat lamentabil ceea ce strică multora planurile care umblă cu tolbele pe la Moscova. Șansele ca liberalii să iasă primii dintre partidele democratice la apropiatele alegeri legislative și aici mă refer la cel puțin 20% din voturi, sunt tot mai îndreptățite:

  1. Există grave probleme cu care se confruntă actuala guvernare din Republica Moldova, există văditele cazuri de corupție a Guvernului Leancă, dar și ale precedentului guvern. Aceștia au „dăruit” gratis Federației Ruse aeroportului Internațional Chișinău și Bănca de Economii într-un stil de lașitate totală. Stagnarea creșterii economice, precum și sărăcia cu care se confruntă populația, toate acestea vor aduce un vot negativ partidelor de la guvernare, dar și o ocazie bună ca PL să critice fără cruțare acşiunile acestora.
  2. Situația extrem de gravă din Ucraina, a accelerat sângele prin venele basarabenilor, astfel PL fiind un partid naționalist, va strânge majoritatea voturilor celor care condamnă agresivitatea fără precedent a Rusiei din estul Ucrainei.
  3. Mobilizarea fără precedent a Partidului Liberal în diaspora basarabeană, prin crearea cluburilor liberale în majoritatea marilor orașe europene, a sutelor de întâlniri la care participă reprezentanți ai liberalilor de la Chișinău, dar și participarea în număr foarte mare a basarabenilor aflați peste hotare la aceste reuniuni, denotă interesul crescut al celor plecați de a se implica în schimbarea care se vrea în Republica Moldova.

  Toată lumea știe că aceste alegeri sunt cruciale pentru Republica Moldova. De aceste alegeri depinde foarte mult dacă Republica Moldova va merge sigur spre UE sau situația din Ucraina se va repeta și la Chișinău.

  P.I.

  Un comentariu

  Transmiteti un mesaj

  2 × two =