Renato Usatîi – un Dan Diaconescu made in Chișinău

  Alegerile parlamentare în Republica Moldova, care vor avea loc în noiembrie 2014, se anunță a fi foarte interesante.

  Pe lângă faptul că toate partidele cu șanse de a obţine locuri în parlament se declară şi sunt pro-europene, inclusiv Partidul Comuniștilor din R. Moldova, pe piața politică moldovenească apar personaje interesante, care, dacă credem ultimele sondaje, ar avea posibilitate să treacă pragul electoral. Un astfel de personaj este şi Renato Usatîi, om de afaceri moldovean, care s-a îmbogățit la Moscova iar acum își face publicitate prin acte de caritate și concerte organizate prin toată țara. De fapt, este o variantă basarabeană a lui Dan Diaconescu, cel puțin, care a dus populismul la extrem.

  Câteva citate din discursurile lui Usatîi sunt „Voi pune guvernarea la pușcărie!”, „toți hoții trebuie să facă pușcărie”, „voi mări pensiile și salariile”, „voi face ordine în țară”, „eu știu cum să fac ordine”.

  Venit dintr-un mediu interlop, fiind unul dintre bancherii mafiei ruse în Republica Moldova, Usatîi nu are un mesaj politic clar. Nu poate fi considerat nici om de stânga, nici de dreapta, nici de centru. Este un politician care încearcă să joace pe mai multe planuri, să cocheteze cu electorat cât mai variat: minorități, muncitori, alegători din mediu rural și urban, etc. Nu poate fi considerat nici carismatic sau deștept – vorbește limba română cu un accent rus greu de ignorat, este lăudăros și egocentric până la extremă și nu se rușinează să vorbească despre faptul că poate cheltui sute de mii de euro pe săptămână. Tânărul politician are stofă de mafitor, însă, în ultimul an, Renato Usatîi a pornit o campanie de imagine impunătoare, cu un singur scop: depășirea pragului electoral și obţinerea unui loc în parlamentul moldovenesc. Rezultatul este surprinzător: acesta deţine un rating mai mare decât au partidele finanțate direct de la Moscova și este perceput de o parte a electoratului moldovean ca un politician „venit din popor”.

  Recentele sondaje de opinie relevă faptul că circa 6% dintre respondenți l-ar vota pe Usatîi, ceea ce l-ar face a 4 putere politică din țară. Pentru un om care acum un an era cunoscut doar de un cerc restrâns de oameni de afaceri, creșterea este fenomenală. Cum a reușit să o facă? Aici găsim și punctul comun între Dan Diaconescu și Renato Usatîi: populismul. Metoda este simplă: zi omului ceea ce el vrea să audă, promite ce nu poți să realizezi, împarte pâine și fă spectacol. Usatîi nu aduce milioane de euro cash la Oltchim pentru a plăti salariile la muncitori, însă, cheltuie destui bani pentru concerte de elită prin toată Republica Moldova, unde, pe lîngă staruri de muzică pop din Rusia și România, mai este suficientă bere și mâncare. „Tânărul Monte-Cristo” aruncă bani în dreapta și în stânga: vinde un automobil „Rols Royce” pentru a ajuta câteva familii care și-au pierdut casa într-un incendiu, cumpără un apartament unui orb pe care l-a vazut cerșind în parcul central din Chișinău, iar seara cheltuie mii de lei în cluburi de elită. Toate faptele excentrice devin subiecte de discuții la televiziuni și în presa scrisă, ceea ce îl popularizează și mai mult pe politician și face ca publicul să ierte și legăturile sale cu mafia rusă și schemele de spălare de bani prin băncile moldovenești. Ceilalți lideri politici nu sunt mai buni, acesta cel puțin arată că este apropiat de suferinţele poporului moldovean.

  În esență, Renato Usatîi, ca și Dan Diaconescu, vine să acopere un vid electoral creat după „civilizarea” și „europenizarea” partidelor comuniste din Republica Moldova şi România. Aceste partide au crescut, și-au schimbat denumirea, statutul şi programul și au devenit neînțelese pentru vechiul proletariat: slab educat, sărac, nemulțumit de guvernare și de bogatașii care nu se coboară la nivelul suferinţelor omului de rând. Renato Usatîi are șanse mari să intre în parlament cu încă 5-6 deputați din noul său partid: Partidul lui Renato Usatîi. Totuși, merită de menționat că șansele lui sunt reale atâta timp cât celelalte partide din Republica Moldova nu au început campania electorală. Usatîi atacă „olimpul politic moldovenesc” deja de un an. Va avea oare resurse materiale și ideologice pentru a se menţine acolo unde va ajunge? Dan Diaconescu nu a avut destule resurse, iar partidul său se pare că va fi preluat încet de către alte formaţiuni politice.

  V.S.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  eleven + seven =