Pregătiri de luptă a unităților militare în regiunea transnistriană

    Transnitria a intrat în acțiune. La data de 20 august, așa numitul președinte al regiunii, Evghenii Șevciuc a eliberat un decret în care este specificat ca unitățile militare să efectueze pregătiri de luptă. Potrivit acestuia, pregătirile de luptă sunt simple acțiuni, exerciții. Scopul principal este de a pregăti specialiști din rândul cetățenilor încorporați în serviciul militar, îmbunătăți pregătirea de luptă a unităților militare ale Forțelor Armate din Transnistria și de a organiza acțiuni de menținere a păcii și de achiziție a forțelor militare pentru menținerea păcii.

    În urma mai multor tentative eşuate ale Rusiei de a destabiliza atât situația politică prin transnistria cât și situația economică prin introducerea embargo-urilor, acum Mosocva îl timite pe Rogozin la Chișinău sub pretextul participării la cea de a 70 aniversarea a operațiunii Iași-Chișinău, totodată încercînd să ungă ochii pro-rușilor doar cu declarații simbolice, și promisiuni care nu vor fi îndeplinite.

    Acesta trebuia să fie întâmpinat cu proteste la Aerportul din Chișinău, ulterior a fost ascuns de autoritățile de la Chișinău și scos pe intrarea de serviciu a aeroportului. Ulterior i-a fost organizată o primire cu expoziții și mare alai, după toate acestea, lui Rogozin i s-a permis plecarea în transnistria fără a fi însoțit de cineva din oficialii de la Chișinău. Cel puțin aceștia ar fi trbuit să fie prezenți la discuțiile din stânga Nistrului dacă presei în dimineața de vineri i s-a interzis accesul la punctul de trecere în regiune.

    Trimiterea lui Rogozin în auto-proclamata și nerecunoscuta republică, demonstrează încă odată că Rusia susține în continuare conflictele armate în regiune. Obiectivul principal al acestei vizite este susținerea regimului separatist de la Tiraspol. Aceștia au ajuns într-o situația nu tocmai favorabilă pentru ei. Aceștia sunt într-o situație dificilă, atât economică cât și politică. Sunt blocați din 2 părți, într-o parte din Ucraina și din altă parte de R. Moldova. Rogozin vine să inspecteze situaţia din Transnistria, pe motivul folosirii acestui cap de pod împotriva Ucrainei într-o eventuală operaţiune militară.

    Vizita lui Rogozin la Tiraspol este o șansă reală de a crea tensiuni și de a încuraja manifestările separatiste în estul R. Moldova şi ar fi un semnal clar de susţinere pe care Rusia o acordă separatiștilor. Totodată, la doar o săptămână de la această vizită transnistrenii marchează o nouă aniversare a aşa-zisei lor independenţe. În această perioadă, emoționantă și sentimentală transnistrienii au nevoie de noi şi noi dovezi ale susţinerii Rusiei, iar prezența lui Rogozin în Transnistria, în preajma sărbătorii controversate, este un simbol puternic pentru ei.

    C.P.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    four × 5 =