Corupția- epidemia fără de leac

    Curând cred că savanții vor descoperi că corupția este o genă care se transmite din tată în fiu. În R. Moldova, corupția este fenomenul devenit normal, fenomenul cu care populaţia s-a obișnuit, iar lupta cu corupția se desfăşoară doar la nivel declarativ. Totuși, R. Moldova este o ţară care pretinde a fi europeană și care tinde a merge înainte spre democratizare.
    Un studiu elaborat de Centrul Român de Politici Europene a prezentat un raport a cărui concluzie menţiona că Republica Moldova va deveni o democraţie cu adevărat funcţională doar atunci când va lua în serios lupta cu fenomenul corupţiei.

    Potrivit autorilor raportului intitulat „Primii paşi dintr-un drum lung: Uniunea Europeană şi instituţiile anticorupţie în Moldova”, R. Moldova a înregistrat în ultimii doi ani un progres la capitolul reformare a justiţiei, dar încă se confruntă cu multe piedici. Printre acestea se numără lipsa de voinţă politică, dar şi controlul neoficial al demnitarilor asupra Centrului Naţional Anticorupţie, Procuraturii Generale, instanţelor de judecată.

    În raport se menționează că politicienii moldoveni nu se conformează în măsura în care ar trebui cerinţelor Uniunii Europene în combaterea acestui flagel, fapt ce creează blocaje în avansarea pe calea europeană. Instituţiile anticorupţie funcţionează slab, iar luptele politice le-au afectat credibilitatea. Politicienii moldoveni se conformează într-un mod minimalist recomandărilor anti-corupţie ale UE. Ei creează noi instituţii, dar le alocă resurse insuficiente. Adoptă legile cerute, dar le diluează conţinutul. Instituţiile anticorupţie din R. Moldova suferă de probleme sistemice. Intenţionat sau nu, factorii de decizie au creat instituţii slabe, oferindu-le puteri neclare şi bugete prea mici. Luptele interne din cadrul coaliţiei guvernamentale le-au afectat credibilitatea. Peste toate pluteşte suspiciunea larg răspândită că oligarhii politici controlează într-un mod neoficial aceste instituţii slabe.
    Autorii consideră că fragilitatea instituţiilor anticorupţie în R. Moldova este confirmată şi de lipsa condamnărilor oficialilor de rang înalt. Sunt arhicunoscut faptul că există un număr mare de încălcări comise de oficiali, dar care rămân nesancţionate de instituţiile abilitate. Doar o serie de succese înregistrate în dosare cu inculpaţi de nivel înalt poate diminua scepticismul general al publicului faţă de astfel de investigaţii.

    Experții susțin că un rol important în blocarea reformelor din domeniul justiției au avut o lupta politică. Astfel, se poate aprecia că nici coaliția de guvernare şi nici opoziţia nu au fost dornice să aibă instituţii de combatere a corupţiei puternice şi credibile.

    În concluzie, autorii recomandă implementarea cât mai grabnică a măsurilor anticorupţie conţinute în agenda de asociere la UE. Este vorba despre asigurarea independenţei Centrului Naţional Anticorupţie, implementarea unor măsuri menite să consolideze independenţa instituţiilor din sectorul justiţiei, astfel încât acestea să nu fie supuse presiunilor politice şi consolidarea capacităţii operaţionale a Comisiei Naţionale de Integritate.

    Astfel, pentru a putea respira adânc aerul democrației, pentru a putea înregistra reforme, trebuie să luptăm cu corupția, devenită un axis mundi al societății moldave.

    R.D.

    NU SUNT COMENTARII

    Transmiteti un mesaj

    sixteen − 6 =