„Revopsirea” comuniştilor sau modernizarea Ucrainei?

  Partidul Comunist din Ucraina poate fi interzis de către instanţele judiciare, fiind acuzat că a susţinut şi susţine separatismul din estul ţării şi acţionează împotriva independenţei şi integrităţii statului. Războiul împotriva Partidului Comunist, care a colaborat activ cu regimul Ianukovici, a fost lansat de ministrul ucrainean al Justiţiei, Pavlo Petrenko. În timpul evenimentelor din estul Ucrainei, comuniştii au declarat că îi susţin pe separatişti, unii dintre ei colaborând strâns cu insurgenţii şi mercenarii pro-ruşi. Solicitarea guvernantului ucrainean nu a fost încă examinată de tribunalul administrativ, însă experţii politici ucraineni încearcă deja să dea răspuns la întrebarea ce va urma după interzicerea Partidului Comunist.

  Trebuie menţionat faptul că interzicerea Partidului Comunist are loc cu o oarecare întârziere în Ucraina, această forţă politică având în permanenţă o poziţie pro-rusă şi evident anti-europeană şi chiar anti-ucraineană. Unii intelectuali ucraineni au aşteptat de la Guvern un raport similar cu cel al lui Vladimir Tismăneanu din România, care a acuzat în mod public crimele comunismului, însă nicio decizie nu a urmat în Ucraina în acest sens în ultimii ani. Acţiunile anticonstituţionale ale Partidului Comunist i-au permis ministrului Petrenko să pună punctele pe „i” şi să declare război acestei forţe politice.

  În opinia politologului Evghen Magda, dacă Partidul Comunist din Ucraina va fi interzis, vor apărea cel puţin două partide politice care îl vor înlocui în spaţiul electoral. Este vorba de partidele social-democrate şi creştin-democrate. În pofida faptului că în Ucraina sunt zeci de partide formal social-democrate, ideologia social-democrată este mai mult una simbolică în societate. Şi aceasta, potrivit spuselor politologului Evghen Magda, din motivul că partidele politice se tem să intre într-un dialog activ cu masele populare. În acest context, pot să se bucure de popularitate partidele creştin-democrate, care au supravieţuit în state ca Germania şi Italia.

  Un alt expert politic ucrainean, Vadim Karasiov, este de părere că interzicerea Partidului Comunist nu are nici un sens. Trebuie în schimb condamnată ideologia comunistă (ceea ce au făcut o serie de state postsocialiste). „Comuniştii pot să reincarneze în forma unor partide de stânga. Se vor schimba doar numele forţelor politice”, a declarat Karasiov, adăugând că ”Partidul Comunist trebuie interzis de alegător”. Dacă partidul comuniştilor nu va mai accede în Parlament, aceasta va însemna eşecul istoric al partidului respectiv şi va dispărea de pe scena politică.

  Pe de altă parte, putem adăuga că interzicerea Partidului Comunist din Ucraina (dacă va avea loc în baza argumentelor de ordin juridic) poate să determine o modernizare şi europenizare a sistemului politic din Ucraina. Sistemul de partide politice necesită o împrospătare, iar apele politice din Parlament au devenit tulburi de tot. E limpede că social-democraţii şi creştin-democraţii vor fi iniţial comunişti „revopsiţi” în „culori europene”, însă până la urmă vor supravieţui doar acele partide care vor corespunde aşteptărilor electoratului.

  G.M.

  NU SUNT COMENTARII

  Transmiteti un mesaj

  7 + 5 =