Un proiect de dezvoltare a turismului rural în Carpaţii ucraineni

În zonele montane ale Ucrainei are loc studierea şi implementarea standardelor internaţionale în sfera turismului ecologic. Începând cu luna iunie în Carpaţii ucraineni se desfăşoară proiectul polono-ucrainean „Transferul de idei în turismul rural al Ucrainei”.

Peste 750 de obiective prestează servicii în sfera turismului rural, însă niciunul dintre acestea nu au un certificat al standardului ecologic internaţional. 30 de zone turistice vor obţine un astfel de certificat în urma participării la proiectul realizat în zona Munţilor Carpaţi de asociaţia poloneză „Bieszczady” şi de Fondul Ecologic şi Geografic „Lviv”.

Scopul proiectului este profesionalizarea prestărilor de servicii în zonă cu ajutorul implementării ideilor europene ale turismului rural. Pavlo Gorişevski, şeful Asociaţiei pentru dezvoltarea turismului rural în Ucraina, consideră că importanţa proiectului este determinată de preluarea experienţei colegilor din ţinutul polonez Bieszczady şi certificarea produselor turistice din zonă, cunoscute în Europa ca „Go To Carpatian”. Este ceva nou pentru spaţiile rurale şi mediul de afaceri din regiunea Carpaţilor ucraineni. „Proiectul educă o atitudine responsabilă faţă de mediul ambient şi domeniul turismului”, a spus Pavlo Gorişevski.

În cadrul realizării proiectului vor fi cercetate aspecte importante ale turismului rural din zonă. Participanţii la proiect vor călători în Bieszczady pentru a se familiariza cu specificaţiile turismului rural din Polonia şi pentru a-şi forma aptitudinile şi competenţele necesare implementării de noi standarde în turismul rural ucrainean.

De remarcat că în pofida unor resurse naturale importante, turismul rural în Carpaţii ucraineni este mai mult o activitate amatoricească. Dezvoltarea acestui gen de turism ar deveni o sursă suplimentară de venituri pentru Ucraina, însă aici apar o serie de probleme, printre care şi absenţa unor investiţii străine. Încă o problemă importantă, care se referă la turism în general, este starea deplorabilă a infrastructurii (şosele auto, aeroporturi în zonă). Deci, proiectele europene au ca scop să dea un nou imbold dezvoltării turismului ucrainean, însă mai sunt necesare şi eforturile comunităţii locale.

M.G.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

3 × 3 =